Doble arc de Sant Martí doble a Sant Corneli (Xavier Castells)
Doble arc de Sant Martí doble a Sant Corneli (Doble arc de Sant Martí doble a Sant Corneli (Xavi)

El temps de la A a la Z: reflexió de l'arc de Sant Martí

Arc de Sant Martí per tot arreu i molt estrany al Pallars Jussà

Néstor GómezActualitzat

Fotografia de Xavier Castells feta aquest diumenge, dia 6 de maig del 2018, a les 20.20 a la muntanya de Sant Corneli, a Aramunt, terme de la Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Un clar arc triple i, de manera molt tènue, s'insinua un quart arc molt feble. Visualment l'autor de la fotografia afirma haver observat a ull nu quatre arcs, si bé a la imatge en són tres de ben definits i un de molt més tènue a la dreta de tot, segons l'observador.

Veritat o mentida?

A primer cop d'ull, sobta, i molt. De fet, molts de nosaltres no n'havíem vist mai cap des que ens dediquem al món de la meteorologia, cosa que fa que en un primer moment tinguéssim dubtes de l'autenticitat de la fotografia. Ara bé, només consultant algunes fonts de referència de fenòmens òptics atmosfèrics n'hem comprovat l'existència i, sobretot, les raons.

El per què dels dos dobles arcs de Sant Martí

L'explicació de com es forma un arc doble la vàrem explicar al vídeo "El segon arc de Sant Martí". En condicions molt excepcionals, es poden formar fins a quatre arcs de Sant Martí concèntrics: semblantment al doble, doncs un tercer i un quart. Però el que fa tan estrany aquest que us mostrem és que són dos dobles arcs de Sant Martí. Si us hi fixeu, els arcs formen una ve doble, no són pas concèntrics. Això només es dona quan hi ha dos fonts de llum diferents.

El primer arc doble de Sant Martí, el més lluents (1 i 2) té origen en la llum del sol directa sobre la cortina d'aigua. És el que veiem amb més facilitat. Aleshores, quin és l'origen del segons focus de llum? És el reflexe del sol en una superfície d'aigua, en aquest cas, en el pantà de Sant Antoni totalment encalmat i que fa un efecte mirall a la llum del sol. Per aquesta raó, el focus de llum és més baix i l'arc que dibuixa el segon arc de Sant Martí és més gran i més vertical, cosa impossible fer-ho amb el sol directe. Corresponen als números 3 i 4, més difusos.

Arrel d'aquesta notícia, alguns grans aficionats a la meteorologia ens han fet arribar altres exemples. El més espectacular va ser el que va fotografia Carlos Castillejos a les illes Lofoten, a Noruega, el 21-10-2016. Els dos dobles arcs de Sant Martí sencers i, a més, amb reflexos a l'aigua. Sense cap mena de dubte, colors per arreu.

També a casa nostra s'ha pogut fotografiar amb anterioritat. Aquí teniu la fotografia d'Agustí Descarrega feta a Deltebre el 14-10-2016.

Aquest efecte també es podria veure sorres humides.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut