El temps de la A a la Z: rissaga o meteotsunami
Les rissagues són variacions sobtades del nivell del mar a dintre de ports o de cales, i són un fenomen freqüent al Mediterrani. També es coneixen com a seixes o meteotsunamis. Poden produir-se rissagues diverses vegades en un mateix dia i prolongar-se unes quantes jornades, però només passa en el període d'abril a octubre.
Espectacular rissaga a Es Grau #menorca #324eltemps @8tvcat el del Kayak s'ho pren amb calma! pic.twitter.com/AM0K5eKRLr
Xavier Puig Garcia (@xpuigg) July 16, 2018
Es tracta d'un fenomen relacionat amb variacions brusques de la pressió atmosfèrica que acaben provocant moviments de les masses d'aigua.
La passada mitja nit hi ha hagut una rissaga de quasi 70 cm a Ciutadella. Hi havia avís groc d'AEMET. He posat juntes les dades de Ports IB de pressió atmosfèrica i nivell de la mar per mostrar la quasi simultaneitat entre el pic de pressió i l màxima oscil·lació de nivell pic.twitter.com/O2PK7ZQ6a3
AGUSTI JANSA CLAR (@AJANSACLAR) April 18, 2020
Les situacions meteorològiques que afavoreixen la formació de rissagues són situacions de vents forts en nivells alts i mitjans de la troposfera, principament de component sud-oest, com quan hi ha un solc sobre la península Ibèrica. També cal que hi hagi cisallament, és a dir, diferències importants de velocitat del vent a diferents altures. A més a més, al nivell de 850 hPa es necessita una massa d'aire molt càlida, en contrast amb l'aire més fred sobre la superfície del mar.
Avis de rissaga per demà, de @AEMET_Baleares. La situació prevista demà recorda la descrita a Ramis&Jansà de 1983. pic.twitter.com/mW3Oofi1dt
AGUSTI JANSA CLAR (@AJANSACLAR) April 15, 2015
Quan es produeix la rissaga, el mar es retira i deixa els ports amb poca aigua o totalment secs, i amb les embarcacions a terra. En pocs minuts, una forta onada el torna a reomplir. Quan ho fa amb violència, l'aigua arrossega tot el que es troba al davant i envaeix i inunda tots els molls i comerços propers. Es generen corrents molt perillosos per a les persones o els vaixells que hi ha a l'aigua en aquells moments.
Si us trobeu en una situació així, cal evitar entrar a la zona que s'ha buidat d'aigua, ja que el nivell retornarà a la normalitat o amb alçada superior a la normal en molt poc temps, fins i tot menys del que ha trigat a buidar-se.
Cal donar corda a les amarres de les barques o vaixells i posar defenses fora la borda, ja que quan l'aigua torni pot fer-los ensorrar i picar contra altres vaixells o contra el port.
Indrets habituals
Un dels indrets de Catalunya on la rissaga és freqüent és el port de l'Estartit, per la seva geometria. Allà hi ha una càmera que permet veure l'amplitud de les seixes. En aquestes imatges d'arxiu de Josep Pascual es veu un interval d'un quart d'hora accelerat d'una seixa de més de mig metre d'amplitud:
Les rissagues també són habituals a Menorca. Al vídeo de la part superior de la notícia, de la Catalina Marquès, teniu un exemple de rissaga a sa Caleta.
El port de Ciutadella és un altre dels indrets clàssics per les seves característiques naturals, de llargada, d'estretor i de poca profunditat, i per la seva orientació. En els episodis més comuns, les oscil·lacions de el nivell de la mar són de 60 a 120 cm, amb períodes de 10 minuts, però s'han arribat a assolir oscil·lacions de fins a 4 metres.
'Time lapse' de la rissaga d'un metre i mig del port de #Ciutadella https://t.co/NvMQlDjUkT pic.twitter.com/fIZpljTQtZ
IB3 Notícies (@IB3noticies) July 18, 2018
Algunes de les rissagues històriques són la registrada a mitjans de juny del 2006, amb 3 metres d'alçada, en què el port de Ciutadella es va quedar buit d'aigua i en pocs minuts es va inundar amb destrosses que van pujar a 9 milions d'euros. Altres episodis a destacar van ser els del 7 de juliol de 1988 i la rissaga del Corpus del 1984.
- ARXIVAT A:
- El temps de la A a la Z