Pilar de sol des de Montbau (Jordi Campos - @jordicampos)
Pilar de sol des de Montbau (Pilar de sol des de Montbau (Jordi Campos - @jordi)

El temps de la A la Z: pilar de sol

Néstor GómezActualitzat

Si de núvols en tenim de molts tipus i de ben espectaculars, els fenòmens òptics no es queden pas enrere. El joc de les condicions atmosfèriques i els raigs de sol produeixen unes refraccions ben curioses en el cel que l'omplen de matisos.

Als fenòmens òptics atmosfèrics com per exemple el raig verd, els parhelis o les iridescències,  n'hi afegim un altre de no tan conegut: el pilar de sol. També es pot anomenar "pilar solar" i, de manera més genèrica, "pilar de llum", aportació feta per @termcat.

La fotografia ens l'ha enviada Jordi Campos i correspon a la sortida del sol des de Montbau, Barcelona, el 15 d'abril de 2015. El sol treu el nas pel mar i una forta lluentor es dibuixa sobre la seva vertical.

El pilar de sol forma una columna estreta. No són raigs verticals, són els reflexos simultanis de milions de cristalls de gel. Si els cristalls de gel es troben de forma continua a l'atmosfera hi haurà un pilar de sol, bé per sota o per sobre en funció del sol. En canvi, si la capa de cristalls de gel és discontínua, pot generar una columna trencada.

El fenomen òptic es pot veure quan l'atmosfera té cristalls de gel i el sol es troba molt baix en l'horitzó, abans de l'alba o després de la posta. 

Aquesta fotografia de pilar de sol és d'Antonina Coromina des de Ripoll el 7 de maç de 2016, tot just abans de la sortida del sol.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut