Els 6 primers mesos de 2016 han estat els més càlids mai registrats a nivell global
Les agències NASA i NOAA han fet públics els seus anàlisis sobre la temperatura global del mes de juny amb resultat preocupants: portem 14 mesos consecutius amb rècord d'escalfament global, i la primera meitat de l'any 2016 ha estat la més càlida mai registrada, amb un augment d' 1,05ºC respecte la mitjana del segle XX de 13,5º C.
Aquesta conclusió és comuna malgrat que cada agència utilitza un mètode lleugerament diferent per calcular la temperatura mitjana global mensual.
Segons la NOAA, el juny és ser el catorzè més consecutiu que bat el rècord de calor global. La temperatura superficial es va situar 0,90 ° C per sobre de la mitjana del segle XX, que és de 15,5 ° C. És el valor més alt per a un mes de juny en el període 1880-2016. En aquest gràfic podeu comparar l'anomalia de 2016 amb les dels anys 2015, 2014 i 2010.
Cal destacar que les anomalies de la NOAA es calculen a partir d'una línia de base segle 20. Per remarcar l'objectiu de limitar l'escalfament a 2 ° C per sobre dels nivells preindustrials, s'han combinat les dades de la temperatura global de la NOAA i la NASA per ajustar-los a un període de referència de les fases inicials de l'era industrial, des de principis de 1881 a 1910. D'aquesta manera l'anomalia es referencia millor dintre d'aquest objectiu de reducció acordat a la cimera del Clima de Paris COP21.
El segon gràfic representa les anomalies dels 6 primers mesos de l'any sobre un mapa mundial segons les dades de la NOAA, referenciades a la mitjana del segle XX. La NOAA destaca, d'entre les zones més càlides, Alaska, Brasil i l'Oceà Índic.
L'anàlisi també fa referència a l'extensió del gel marí a l'Àrtic. La mitjana del mes de juny va quedar 1,37 milions de quilòmetres quadrats per sota de la mitjana. Aquesta superfície equival aproximadament a 40 vegades la superfície de Catalunya i suposa una disminució del 11,4% respecte a la mitjana 1981-2010. També és el valor més petit per a un mes de juny des que van començar els registres per satèl·lit, el 1979.
Podeu consultar més dades sobre aquests estudis de temperatura en aquest enllaç.