Els gasos d'efecte hivernacle no tenen aturador: nou rècord el 2018

Néstor GómezActualitzat

Les temperatures globals del planeta cada any se situen per sobre de la mitjana, i en els darrers anys superen cada cop més els rècords de temperatura. Les temperatures no pugen perquè sí; hi ha una raó: l'augment dels gasos d'efecte hivernacle, que no paren de créixer.

El 15è Butlletí de Gasos d'Efecte Hivernacle de l'Organització Meteorològica Mundial estableix que, durant el 2018, els gasos d'efecte hivernacle han assolit un nou rècord, amb un augment superior a la pujada mitjana de la darrera dècada. És a dir, que s'han disparat les emissions d'aquests gasos.

L'estudi publicat per les Nacions Unides ha de servir per guiar els debats de la Cimera de Canvi Climàtic que es farà a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre. Tal com ho descriu Petteri Taalas, secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM):

"No hi ha cap signe de desacceleració, i menys de reducció de la concentració de gasos d'efecte hivernacle, malgrat els compromisos de l'Acord de París. Aquesta tendència fa que les futures generacions afrontin impactes cada cop més severs del canvi climàtic."

La concentració de diòxid de carboni (CO2), producte de la crema de combustibles fòssils, principal contribuent a l'escalfament del planeta, va passar de 405,5 ppm el 2017 a 407,8 el 2018. Supera el creixement mitjà de la dècada 2005-2015, que era de 2,06 ppm, segons un informe de l'OMM. Els nivells de metà i òxid nitrós, també actors de l'escalfament del planeta, han assolit nous rècords. El CO2 representa el 80% dels gasos amb capacitat de produir efecte hivernacle, d'aquí la seva importància capital.

"Cal recordar que la darrera vegada que la Terra va experimentar una concentració comparable de CO2 va ser fa 3-5 milions d'anys. Aleshores, la temperatura era entre 2 i 3 ºC més càlida i el nivell del mar era de 10 a 20 metres més alt que ara", va dir Taalas

L'informe anual sobre les emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides, que apareixerà demà, valora com a insuficients les polítiques de reducció d'emissions.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut