Els huracans o les tempestes molt fortes poden fer tornar el cel de color lila

Actualitzat
TEMA:
El temps de la A a la Z

Quan parlem del color del cel sempre fem referència al blau o, sovint, al rosa de les matinades o el cel carabassa o rogent d'una posta de sol. No és tan freqüent que mirem al cel i el vegem de color lila o morat. Això passa després d'un huracà com el Milton, que va sacsejar Florida.

Les imatges que il·lustren aquesta notícia, amb un cel irrealment de color morat, han estat tristament lligades a la destrucció causada pels huracans. L'huracà Ian, del setembre del 2022, un cicló tropical de categoria 5, va creuar Florida pràcticament pel mateix lloc que ho ha fet el Milton. El cel es va tornar del mateix color que en aquesta ocasió, tant al vespre com a la matinada de l'endemà.

Els huracans no són de color morat ni liles, però les persones que han estat testimoni del pas d'un huracà damunt seu expliquen o mostrem imatges d'un cel que es va tornar d'aquest color.

L'huracà Michael, l'any 2018, un dels huracans més potents que han arribat als Estats Units, també els va permetre veure el cel ben morat sobre Lake City, a Florida, tant al capvespre com a la matinada de l'endemà.

Al Japó, aquest era el color del cel després del tifó Hagibis, també de categoria 5, que va provocar una enorme destrucció i mortaldat a la regió de Kant.

Per què el cel es torna de color morat o lila després d'un cicló tropical?

Habitualment, aquest fenomen es dona quan el cel està baix en l'horitzó, a la posta o la sortida del sol. En aquests casos, la llum travessa més durant més estona l'atmosfera i interacciona amb les molècules de l'aire i amb les partícules d'un aire extremadament humit associat a l'huracà.

Les molècules de l'aire, quan les il·lumina la llum del sol, difonen en totes les direccions el color blau; per això veiem el cel d'aquest color, però en realitat també difonen el violeta, tot i que els nostres ulls no estan dissenyats per captar tan bé aquest color, i per això ens passa desapercebut.

Quan passa un huracà a la posta de sol, l'aire es carrega encara més de molècules de vapor d'aigua, que encara difonen més llum en color violeta, però el moment de la posta, amb el cel molt baix i amb els seus colors rosats o carabasses, i la presència de núvols que no deixen veure el blau del cel fan que es produeixi la màgia. Els nostres ulls són capaços de veure el morat que sempre ha estat al cel, però que no érem capaços de discernir del blau. Màgicament, o a vegades després de la por que ha causat l'huracà, el cel es tenyeix d'un color inexcusablement lila o morat que impressiona i desconcerta la vista.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut