Els oceans s'escalfen i arriben a temperatures mai registrades
- TEMA:
- Meteorologia
Les onades de calor no són exclusives de l'aire, sinó que també n'hi ha als mars i oceans. L'escalfament del planeta està fent que apareguin més informes i articles sobre la situació d'alarma que viu el planeta mentre les proves s'acumulen una sobre l'altra sense veure la fi, i ni la societat ni nosaltres no reaccionem. El planeta té febre i nosaltres ens estem coent.
Científics de l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) dels Estats Units en un informe preliminar ha mostrat, amb dades satèl·lit, que la temperatura mitjana de la superfície dels oceans el 5 d'abril va arribar a 21.1 ºC, una xifra insòlita que supera els gairebé 21 ºC de l'anterior rècord, que data del març de 2016. Si bé les dades principals s'han obtingut des de satèl·lit, aquestes han estat corroborades i verificades per les mesures preses per les boies marines i els vaixells.
Un dels aspectes més inusuals que s'observen actualment en la temperatura del mar és el gran nombre d'onades de calor marines existents sobre el planeta simultàniament, a diferents regions del planeta, com ara el sud de l'oceà Índic, a l'Atlàntic sud, al nord-oest d'Àfrica, al voltant de Nova Zelanda, al nord-est d'Austràlia i a l'oest d'Amèrica Central. Mireu en el següent mapa les parts dels oceans amb les taques vermelloses més intenses.
Quins efectes té un mar o un oceà més calent?
Per un costat, una temperatura del mar elevada proporciona més energia a les tempestes, als ciclons i als huracans. Al mateix temps, provoca que el refredament nocturn i el refredament estacional d'hivern quedin més mitigats. Si el mar i els oceans regulen la temperatura de terra, tal com passa en les diferències climàtiques entre Barcelona i Lleida. Lleida té unes temperatures més extremes, amb més fred a l'hivern i més calor a l'estiu respecte als valors extrems de Barcelona. Això es deu a l'efecte termoregulador del mar. D'aquesta manera, la temperatura del planeta s'uniformitza més i disminueix el refredament, amb totes les seves conseqüències per a la fauna i la flora marines.
Què està passant al Mediterrani?
El Mediterrani, per les seves característiques latitudinals, de tancament i per la influència de les masses d'aire, és una de les regions del planeta que més està notant l'escalfament global.
La temperatura del mar ha pujat a Catalunya, amb dades de l'Estartit des del 1974, a l'entorn dels 2 graus en gairebé 50 anys. El passat 4 d'agost del 2022 la temperatura del mar a l'Estartit va batre tots els rècords en arribar als 27.51 ºC, xifra que supera el rècord anterior, de 26.6 ºC, del 2019. Un mar tan càlid va proporcionar l'any amb més nits tropicals i tòrrides registrades a Catalunya. Les conseqüències directes a casa nostra d'un mar tan càlid són: menys nits fredes, més nits tropical, més nits de mal dormir i dies molt més xafogosos. I més energia per desenvolupar grans tempestes amb fenòmens severs associats com esclafits, aiguats torrencials i grans pedregades.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia Crisi climàtica