Estius més llargs i més càlids en els pròxims 30 anys

Cada dècada que passa, el nombre de dies de calor augmenta. A punts de la costa i del Pirineu, el nombre de dies de calor el 2050 es multiplicarà per cinc en 80 anys

Néstor GómezActualitzat

L'augment de les temperatures al planeta provoca a casa nostra que el nombre de dies fred, amb temperatures inferiors als 0 ºC, caigui, mentre que el nombre de dies de calor, amb temperatura superior a 30 ºC, es dispari. En els darrers 100 anys, els estius cada cop són més llargs i amb una calor més intensa, una dinàmica que es mantindrà fermament durant els propers anys.

Com seran els estius si no actuem?

Durant les pròximes dècades, els estius aniran creixent en detriment d'uns hiverns cada cop més suaus i curts. Com podeu comprovar en el mapa inferior, arreu del país el nombre de dies càlids es dispararà, sobretot a l'interior i al Pirineu. A la Vall d'Aran, en 80 anys passaran dels només 7 dies anuals amb màximes de 30 ºC dels anys 1970 a més d'un mes sencer el 2050. En el cas del pla de Lleida i del Prepirineu, superaran els tres mesos de calor per al 2050 si continuem actuant com fins ara.

Dies amb temperatures màximes superiors als 30 ºC (Meteocat)

Si voleu saber quants dies de calor farà al vostre poble o ciutat durant els pròxims 30 anys, podeu consular les dades en aquest enllaç.

L'estiu és ara més de tres vegades més llarg que fa 100 anys

L'estiu a la regió del Mediterrani i a l'oest d'Europa s'ha allargat entre 5 i 12 dies per dècada, segons les conclusions d'un estudi publicat al Journal of Climate, de la Societat de Meteorologia Americana, elaborat per científics de les universitats de Sevilla i Complutense de Madrid i el CSIC.

A Catalunya, la calor d'estiu, amb màximes iguals o superiors als 30 ºC, ha guanyat 20 dies a la tardor en les darreres tres dècades i clarament ha crescut el nombre de dies càlids a l'últim segle. Els dos observatoris de referència a Catalunya en meteorologia, l'Observatori Fabra i l'Observatori de l'Ebre, amb més de 100 anys de dades diàries, ho corroboren.

En el cas de l'Observatori Fabra, a Barcelona, arribar als 30 ºC ja és un fet habitual quan fa un segle era excepcional. De fet, durant els estius de 1914 i 1915, cap dia la temperatura va tocar els 30 ºC i enguany ja en portem 11. La mitjana de dies amb 30 ºC del període 1914-1923 era de només 6 i en els últims 10 anys ha pujat fins a 33 dies. Els estius a Barcelona són 5 vegades més llargs que fa 100 anys.

Nombre de dies amb màximes de més de 30 ºC a l'Observatori Fabra (Meteocat)

A l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, ara els estius són el triple de llargs que a principis de segle XX: dels 33 dies de mitjana amb temperatures màximes de 30 ºC del decenni 1905-1914 s'ha passat a 100 dies en els últims 10 anys. D'un mes càlid a l'any a principis del segle passat, s'ha passat a tres mesos de calor al segle XXI. També ha pujat el nombre de dies amb calor tòrrida amb valors superiors als 35 ºC, tal com ho ha fet durant les darreres dècades i queda demostrat en les dades de l'Observatori de l'Ebre.

Nombre de dies amb màximes de més de 35 ºC a l'Observatori de l'Ebre (Meteocat)
ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut