El Regne Unit per primera vegada assoleix els 40 ºC i la primera nit tòrrida

La calor ja no és una cosa exclusiva del món mediterrani, ara ja és un afer continental

Néstor GómezActualitzat

L'onada de calor que des d'inicis de la setmana passada ens acompanya està duent les temperatures fins a l'extrem a tota la meitat oest del continent europeu.

 

La conjunció perfecta, per sentir l'impacte directe del que és l'escalfament del planeta, la tenim a sobre i es manifesta amb el gran nombre d'incendis de gran magnitud i virulència que cremen al continent. Una manca d'aigua al Mediterrani i unes temperatures desbocades han estat les causes d'arribar a la canícula estival amb unes condicions d'extrema vulnerabilitat. El gran domini de l'anticicló a Europa i les borrasques situades a l'oest de la península Ibèrica ha creat un passadís de vent de sud que ha afavorit l'arribada d'aire càlid d'Àfrica. I és tal l'estabilitat atmosfèrica, que l'aire tan càlid aixafa l'aire contra terra i inhibeix la formació de nuvolades que donin pluja.

El Regne Unit registra per primer cop els 40 ºC i la primera nit tòrrida en més de 100 anys

El mal dormir per la calor no és exclusiu del Mediterrani. Si teniu amics o familiars al Regne Unit li podem preguntar com estan vivint aquesta onada de calor, ja que ni a les nits es pot descansar. La matinada de dimarts ha estat la més càlida mai registrada, el mercuri no ha baixat dels 25 ºC. Per primer cop la nit tòrrida ha arribat al país, segons dades provisionals facilitades per l'Oficina Meteorològica Britànica (Met Office):

  • 25,8 ºC a Kenley, a Anglaterra

Juntament amb aquestes, un tercera, la d'Aberporth, a Gal·les, amb 24,5 ºC han batut el rècord anterior de 23,9 ºC a Brighton, del 3 d'agost del 1990.

 

Dimarts l'observatori de Heathrow ha arribat als 40.2 ºC per primera vegada en el Regne Unit, ha estat la primera temperatura en superar els 40 ºC i després, n'han caigut uns quants més. De fet, 34 observatoris han superat el rècord que hi havia fins al moment que era de 38.7 ºC al Jardí Btànica de Cambrigdge amb 38.7 ºC.

En el següent tuit de Met Office teniu els valors de referència.

A França, dilluns va ser el dia més càlid de l'onada de calor i trenca rècords centenaris

Fins al moment, la cresta de l'onada de calor ha passat per l'oest de França i ha deixat una calor de rècord. De les nombroses estacions que han batut rècord destaquem la de Cazaux, a l'Arieja, amb 42,4 ºC, dos graus més que l'anterior rècord de 40,6 ºC el 30 de juliol del 2020. Una diferència molt gran per tractar-se d'un rècord. Aquesta estació meteorològica és centenària, es va inaugurar l'any 1921. Altres rècords de dilluns són:

  • 42 ºC a Nantes. Supera els 40 ºC del 12 de juliol del 1949.
  • 39,3 ºC a Brest. Supera els 35,1 ºC del 9 d'agost del 2003.

A París, la temperatura màxima de dimarts va arribar als 40,5 ºC, la segona més alta registrada a la capital francesa per darrera dels 42.6 ºC del 25 de juliol de 2019. La tercera temperatura més alta de París és de 40.4 ºC assolits el 28 de juliol de 1947. Són les tres úniques vegades que Paris ha arribat als 40 ºC.

 

Suïssa i Alemanya esperen arribar als 40 ºC

El cor d'Europa està encès, cuit, amb unes temperatures desbocades, i són les habituals a les seves destinacions d'estiueig, al Mediterrani. Si normalment els centreeuropeus baixen als països mediterranis cercant la calor, aquest cop, la calor ha anat a visitar els turismes mediterranis a casa seva.

La temperatura màxima més elevada a Alemanya va ser de 41,2 ºC a Duisburg, a estat del Rin del Nord-Westfàlia, i a Suïssa, la temperatura més alta del país alpí és de 41,5 ºC a Grono, al cantó dels Grisons, de l'any 2003.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut