Fum sobre les aigües del mar, rius i pantans

Per què fumeja el mar a primera hora del matí?

Som davant d'un fenomen meteorològic ben curiós d'aquesta època de l'any i de la primavera, veure el mar fumejar. De fet, no només es veu el fumeig sobre l'aigua del mar, també el podem veure en les zones molt encalmades dels rius i als embassaments.

L'Estartit (Josep Pascual)

Els que us heu llevat ben d'hora i heu anat a zones aquàtiques ben segur que heu aprofitat per fer algunes fotografies de com fumeja l'aigua.

Per què fumeja l'aigua?

El fumeig apareix en dies d'estabilitat atmosfèrica on el contrast de les temperatures en la zona de contacte entre l'aire i mar és molt alt. Tot i trobar-nos dins el període l'any amb la temperatura del mar més freda, una mica per sota dels 13 ºC a l'Estartit, és tan fred l'aire que hi ha en contacte amb l'aigua, pròxim als 0 ºC, que l'evaporació que es produeix ràpidament condensa i crea aquest efecte de fumeig. Com més fred és l'aire més fàcil és condensar el vapor d'aigua. Tot el contrari del que passa en els climes tropicals, en què per crear els núvols cal una gran quantitat de vapor d'aigua.

Aquí teniu algunes de les fotografies que ens heu fet arribar al portal del temps o a través xarxes socials amb @ElTempsTV3 o #ElTempsTV3.

Palamós (Carmina Ruscalleda)
L'Escala (Marta Parés)
Roses (Mercedes Creus)

També el fumeig s'ha vist a la riera de Tossa de Mar.

Riera de Tossa de Mar fumejant (Robby Geebelen)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut