Nevada històrica el gener del 1985 a l'Estartit (Josep Pascual)

Gener del 1985, fredorada històrica, la segona més intensa del segle XX

Néstor GómezActualitzat

La gran fredorada del gener del 1985 va ser el darrer episodi de fred extrem i persistent que ha viscut Catalunya fins ara. Les temperatures van caure cap als -20 ºC en zones de la Catalunya Central, a les Terres de l'Ebre i al Pirineu. Les nevades van arribar puntualment a la Costa Brava, on es van acumular fins a 37 cm a Calella de Palafrugell el 13 de gener del 1985.

Nevada històrica el gener del 1985 a Torroella de Montgrí (Josep Pascual)

Una onada de fred de 12 dies amb dues nevades

L'onada de fred va començar el 5 de gener i es va allargar fins al 17 de gener, resultat de la invasió de dues masses d'aire siberianes procedents del nord-est d'Europa. Va ser la segona fredorada del segle XX, darrere de la registrada el 1956. A més, va portar dues curtes però intenses nevades, la primera coincidint amb la Nit de Reis, amb gruixos de fins a 15 cm, i la segona entre l'11 i el 15 de gener, més intensa i concentrada a la Costa Brava i al Montseny.
 


La fredorada va abraçar tot el país amb glaçades que es van presentar amb intensitat a la mateixa línia de la costa. Els valors més baixos a la costa es van donar a la Costa Brava, on el mercuri es va desplomar el 9 de gener fins als -10,5 ºC a Castell d'Aro i -10 ºC a Blanes i Begur. Ara bé, el fred més intens el trobem al Pirineu i en punts de la Catalunya Central, amb valors inferiors als -20 ºC. La temperatura més freda es va registrar a l'estació d'esquí de Vallter 2000, -23 ºC, el 15 de gener, seguida dels -21,5 ºC de Manresa, el 8 de gener; i els -21 ºC d'Arties, la Vall d'en Bas i Vilaller, els dies 15 i 16 respectivament.

 

Una atmosfera gèlida

La intensitat de fred i de calor de les masses d'aire que arriben a casa nostra s'avalua a partir de les temperatures a 850 hPa, aproximadament a una alçada de 1.500 metres. En aquesta època de l'any, la temperatura a 850 hPa, amb una mitjana de 30 anys sobre Catalunya, és de 4 ºC, i es considera molt de fred quan aquesta temperatura baixa de 0 ºC. Durant aquests dies del gener del 1985, amb les dues invasions d'aire fred siberià, hi va haver temperatures a 850 hPa de -14 ºC el dia 6, de -15 ºC el dia 9 i de -16 ºC el dia 15 de gener. La calma del vent després de cadascuna de les entrades de fred amb l'arribada de l'anticicló d'hivern va permetre que l'aire fred s'acumulés a les valls i a les planes amb aquestes mínimes tan espectaculars.

Neu fins al mar

A l'Estartit va caure el termòmetre fins als -7,1 ºC, segons ens ha comentat en Josep Pascual, observador meteorològic de l'Estartit. La temperatura més alta del 15 de gener es va quedar amb -0,1 ºC. Aquesta entrada d'aire fred va estar acompanyada d'una forta nevada que va mantenir la neu durant una setmana al carrer.

Nevada històrica el gener del 1985 a l'Estartit (Josep Pascual)

Si teniu més de 45 anys, segur que reteniu a la retina aquesta nevada de la nit de Reis, sobretot en apujar la persiana l'endemà i veure carrers i muntanyes amb neu. No va ser una nevada abundant, però sí excepcional. Fins i tot la ciutat de Barcelona va quedar tota blanca amb una capa d'entre 1 i 7 cm.

Ara bé, va ser amb la segona irrupció d'aire fred que les nevades van ser intenses, amb gruixos d'entre 20 i 50 cm. Destaquem els 30 cm a Jafre, i els 23 cm a Arenys de Mar el dia 12, els 37 cm a Calella de Palafrugell el dia 13, els 45 cm al Turó de l'Home el dia 14 i els 25 cm a Sant Feliu de Guíxols el dia 15.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut