Girona acull ciutats del món amb una gestió de residus exemplar

És fàcil generar residus i difícil gestionar-los amb eficiència. Girona es converteix durant tres dies en capital de la gestió dels residus municipals.
Néstor Gómez Actualitzat

El Palau de Fires de Girona acull aquests dies el primer Fòrum Internacional #WasteInProgress sobre la gestió de residus municipals.

El futur ens prepara un munt de reptes mediambientals que hem d'afrontar de cara i amb convicció. Parlem de la contaminació, de la generació d'energies renovables i també dels residus que cadascun de nosaltres generem.

És fàcil llançar escombraries, deixalles o qualsevol altre residu al contenidor i continuar amb la vida quotidiana. Us heu parat a pensar què passa un cop les hem dipositat al contenidor? Quina gestió se'n fa? "És eficient l'esforç que faig"?

Aquestes preguntes tenen resposta dins el Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals que des d'ahir fins demà té lloc al Palau de Fires de Girona. És el punt de trobada d'administracions, empreses i experts per intercanviar coneixements sobre la gestió de residus. San Francisco, als Estats Units, i la capital d'Eslovènia, Ljubljana, han estat les dues primeres ciutats que han presentat la seva feina d'un total de dotze.

  • - Ljubljana, amb 300.000 habitants, s'ha convertit, en deu anys, en la capital europea amb més bons resultats en la recollida selectiva. D'un reciclatge mínim del 10% ha passat al 65%.
  • - A San Francisco, la recollida selectiva arriba a una xifra rècord del 80%. Hi ha tres tipus de contenidors: d'orgànica, de rebuig i per reciclar.

Algunes ciutats que presenten els seus models de gestió són:

  • - Seül: una gran metròpoli que penalitza el malbaratament alimentari; la recollida selectiva és del 62%.
  • - Adelaide: utilitza els colors dels semàfors, de fàcil comprensió, per fer la tria del residu; la recollida selectiva és del 60%.
  • - Milà: la primera gran ciutat, amb 1,5 milions d'habitants, sense contenidors als carrers, amb recollida porta a porta; la recollida selectiva és del 54%.

I a Catalunya...

Els resultats de la recollida selectiva varien segons les característiques dels municipis, els models de recollida i les campanyes de comunicació desplegades. Així, els percentatges de recollida selectiva oscil·len entre més del 80% en les poblacions que obtenen els millors resultats i al voltant del 2-4% que presenten els municipis situats al vagó de cua, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya.

Del 2000 al 2015, la recollida selectiva a Catalunya ha passat del 14% al 39%. Un creixement continu fins al 2010, amb gairebé el 41%, i d'aleshores ençà s'ha aturat el creixement o ha baixat una mica.

El fòrum que té lloc a Girona ha de servir per aplicar polítiques de gestió eficient que tornin a fer augmentar la xifra de recollida selectiva.

ÀUDIOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut