Inundacions a França amb pluges extraordinàries: més de 600 mm en 24 hores

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta setmana ha portat un episodi de pluges extraordinàries a França, en alguns casos amb quantitats de precipitació rècord i efectes devastadors, sobretot en zones del sud-est, com ara el departament de l'Ardecha. A la serralada de les Cevenes, mai havia plogut tant en un episodi de dos dies.

La ministra de Transició Ecològica, Agnès Pannier-Runacher, va qualificar l'episodi com una "situació sense precedents". El dijous, sis departaments del sud-est de França van estar en alerta vermella i 33 departaments més en alerta taronja per inundacions. L'episodi va arribar després que les restes de l'antic huracà Kirk deixessin un terreny molt saturat la setmana passada.

 


Quantitats extraordinàries

L'episodi de precipitació va començar dimarts al vespre, focalitzat al sud-est, mentre que dimecres la pluja es va generalitzar a altres punts del país. Segons ha informat el servei meteorològic francès (Météo-France), dimecres ja es van acumular més de 90 mm en tres hores a Mandelieu-la-Napoule, al departament dels Alps Marítims, o entre 100 i 120 mm en tres hores al departament de Losera.

Posteriorment, entre dimecres i dijous, la pluja es va intensificar sobre l'Ardecha, amb acumulacions locals d'entre 250 i 300 mm en 12 hores i de 450 a 500 mm des de l'inici de l'episodi. A les Cevenes, al final de dijous s'acumulaven entre 650 i 700 mm en 48 hores. Durant la nit de dijous a divendres, les precipitacions es van afeblir en aquest sector.

Pel que fa a dades concretes, Méteo-France destaca aquests registres acumulats en 60 hores a l'Ardecha:

  • 694 mm a Mayres i 686 mm a Loubaresse, uns valors sense precedents, i l'equivalent a més de 2 mesos de pluja.
  • 132 mm a Annonay, equivalent a un mes de pluja.


Als Alps Marítims, els registres més destacats són:

  • 325 mm a Caussols
  • 256 mm a Coursegoules
  • 156 mm a Saint Martin Vésubie
  • 149 mm a Mandelieu-la-Napoule

 


Altres registres, acumulats en 24 hores, van ser:

  • 289 mm a Le Chambon-sur-Lignon (Alt Loira)
  • 191 mm a Saint-Sauveur-en-rue (Loira)
  • 129 mm a Mornant (Roine)
  • 91 mm a Lió Tête d'Or (Roine)

 


Rècord a l'Ardecha

Si en algunes zones del país va caure l'equivalent a la pluja mensual de l'octubre en un sol dia, a l'Ardecha van ser les pluges més abundants en 48 hores des de principis del segle XX, amb un registre màxim de 627 mm.

Això, pel que fa a les estacions oficials del servei meteorològic francès. Altres xarxes del país, com ara la d'Infoclimat, van reportar fins a 842 mm en 48 hores (631 mm en 24 hores) a l'estació d'esquí de Croix de Bauzon, també a l'Ardecha.

 

 

L'anterior rècord nacional en els registres de Méteo-France datava d'un episodi del setembre de 1980, amb 579 mm enregistrats en 48 hores.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut