Vilosell, a la Conca de Barberà, nevat (Ferran Rebollar)

La borrasca Filomena del 2021, el darrer gran temporal de pluja i neu abans de la sequera actual

Un temporal que va repartir pluja i neu a Catalunya, amb gruixos de fins a 60 cm al Priorat i a l'interior de les Terres de l'Ebre

Néstor GómezActualitzat

El cap de setmana del 9 i 10 de gener de 2021 va arribar una borrasca de primera categoria, l'anomenada Filomena, marcada per una nevada inusualment extensa i també abundant a molts sectors de Catalunya. Era la nevada més important a Catalunya des del 2010, amb gruixos màxims de fins a 60 cm al Priorat, Terres de l'Ebre i punts del Pirineu. Després van arribar 15 dies de fred intens i persistent, la fredorada més important a Catalunya des del febrer de 2012.

El Filomena va ser el darrer temporal de primera categoria que va regar tot el país i amb nevades abundants a l'oest i nord del país. D'aleshores ençà, els temporals de pluja han estat escassos i les pluges, molt escarransides, una manca de pluges que ens duu fins a l'actual sequera. Tres anys de falta d'aigua han portat les reserves d'aigua al llindar de l'emergència.

Gran nevada a Batea (Glòria Llop)

48 hores de nevada

La nevada es va iniciar la nit de divendres a dissabte al sud del país. Va arribar pràcticament a totes les cotes i va anar progressant cap al nord de matinada. Al prelitoral del Penedès, el Vallès, la Selva o el Gironès la precipitació va ser més aviat en forma d'aiguaneu o pluja, mentre que a l'interior va ser bàsicament de neu.

La nevada va ser molt continuada a les Terres de l'Ebre i sobretot al Priorat o a les muntanyes de Prades, on la neu va caure de manera ininterrompuda durant gairebé 48 hores. A la meitat est del país, va ser més intermitent, amb una cota de neu que puntualment es va enfilar fins als 1.000 m al Prepirineu, si bé a la Garrotxa o a l'Empordà va baixar a estones fins als 400 metres.

Mapa de gruix de neu acumulat pel Filomena (Meteocat)

Els gruixos de neu més importants superiors als 50 cm van ser els 62 cm a Falset i al parc natural dels Ports, 60 cm a Horta de Sant Joan i a Viu de Llevata, 56 cm a Arnes i 50 cm a Ciuret, a Osona. En el cas del Pirineu, les acumulacions de neu més significatives van ser de 48 cm a Espot (2.519 m) i de 46 cm a Boí (2.500 m).

El monestir de Poblet nevat (Salvador Freixa)
Seròs nevat (Jordi Ibars)
Flamencs amb el parc dels Ports nevat de fons (Eduard Villar)

Onades de 5 metres

A part de les nevades, la borrasca Filomena va deixar un fort temporal marítim a la costa catalana. La barra del Trabucador es va tornar a trencar, per quarta vegada en un any, i es van inundar alguns camps d'arròs. Durant el període de màxima intensitat del temporal, la boia de Tarragona (Ports de l'Estat) va mesurar onades de 5,50 metres d'alçada mitjana, i a la boia de Begur van arribar als 8-9 metres.

Efectes del temporal de mar al delta de l'Ebre (Agustí Descàrrega)

Conseqüències i afectacions

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut