La reducció dels gasos d'efecte hivernacle pel COVID19 no ha de paralitzar l'acció climàtica
L'OMM avisa que, després d'èpoques de crisi, sol seguir un ràpid repunt de les emissions
L'Organització Mundial de Meteorologia (OMM) avisa que la reducció de l'activitat econòmica i la millora local registrada en les condicions de qualitat de l'aire causades per les mesures contra la pandèmia Covid-19 no han de ser una excusa per paralitzar l'acció climàtica.
Segons l'OMM, encara és massa aviat per avaluar quina magnitud i quines implicacions tindrà l'aturada per a les concentracions de gasos d'efecte hivernacle, responsables de l'escalfament global i del canvi climàtic a llarg termini.
A més a més, cal recordar que els nivells de diòxid de carboni a les estacions d'observació de referència estaven, fins ara, per sobre dels de l'any passat. Abans de l'esclat de la pandèmia, la previsió era que aquest 2020 acabaria amb valors de rècord.
La mitjana mensual de febrer de CO2 atmosfèric mesurada a l'observatori de referència de Mauna Loa, a Hawaii, va ser de 414,11 parts per milió, per sobre dels 411,75 ppm al febrer de 2019, segons l'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA).
En una altra estació de referència, la de Cape Grim, a Tasmània, els nivells mitjans de CO2 van ser de 408,3 ppm al febrer, per damunt dels 405,66 ppm al febrer de 2019, segons CSIRO.
Qualitat de l'aire a la Xina i a Itàlia
Gràcies als mesuraments i les imatges de satèl·lit, queda clar que aquestes setmanes d'aturada han propiciat dràstiques davallades locals en la concentració dels contaminants, com ara el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules PM2.5.
L'NO2 és un gas que es manté a l'atmosfera generalment menys d'un dia, i, per tant, els efectes de les reduccions d'emissions són visibles molt poc després d'haver-se produït. La baixada ha estat notable a la Xina i al nord d'Itàlia.
A Itàlia, les observacions de superfície del Servei de Monitorització Atmosfèrica Copernicus de la UE han confirmat una tendència de reducció gradual d'un 10% de les emissions a la setmana durant les darreres quatre a cinc setmanes.
A més a més, segons una anàlisi realitzada per Carbon Brief, la reducció de l'activitat econòmica a la Xina va provocar una reducció estimada del 25% de les emissions de CO2 en quatre setmanes.
Massa aviat per avaluar-ho
A causa de la naturalesa estacional del cicle del carboni, els nivells mitjans globals de CO2 augmenten generalment fins als mesos d'abril o maig. Aquest efecte natural és molt més gran que les reduccions d'emissions relacionades amb la recent desacceleració econòmica. Per això és massa aviat per treure conclusions fermes sobre la importància d'aquesta desacceleració econòmica en les concentracions atmosfèriques de gasos d'efecte hivernacle.
Malgrat tot, l'OMM recorda que la disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle durant èpoques de crisi passades va portar a repunts molt ràpids després de les recessions.
Per exemple, després de la crisi financera mundial de 2008, es va produir un fort creixement d'emissions en els països emergents, un retorn al creixement d'emissions de les economies desenvolupades i un augment del pes dels combustibles fòssils en l'economia mundial, segons un estudi de Nature Climate Change.
El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, creu que "seria irresponsable disminuir els enormes reptes mundials de salut i la pèrdua de vida com a resultat de la pandèmia Covid-19", alhora que també reclama que els estímuls econòmics que hauran d'arribar siguin per tenir "pràctiques empresarials i personals més respectuoses amb el medi ambient i el clima".
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica