La platja d'Espolla emergeix després del temporal
- TEMA:
- Temporal Gloria
El temporal generat per la borrasca Gloria ha tingut efectes devastadors en diferents indrets del país, per a les persones i les infraestructures. Però també ha tingut efectes positius. Un d'ells és que la pluja ha fet brollar la platja d'Espolla i el saltant de Martís.
Es tracta de dos indrets de la conca del Fluvià que apareixen de forma intermitent. Normalment estan secs, però ressorgeixen quan les precipitacions ho permeten, com podeu veure en el vídeo que acompanya aquesta notícia, de Jordi Cruells. Si voleu gaudir d'aquest paisatge, pensem que pot mantenir-se de dos a tres mesos.
Un episodi excepcional
Sens dubte, el temporal provocat pel Gloria ha estat històric. Només cal veure el mapa de pluja acumulada durant els cinc dies de temporal, amb valors d'entre 300 i 500 mm en el quadrant nord-est.
Un sistema complex
Les pluges extraordinàries han activat el complex sistema hídric de la conca lacustre de l'estany de Banyoles. L'excés d'aigua vessa pels recs i passa a través del subsol. Així apareixen brolladors enmig de camps i boscos de la mateixa zona.
En el cas de la platja o el clot d'Espolla, a Fontcoberta, les aigües subterrànies han de superar un desnivell de 50 metres: l'estanyol està situat a més altura que l'estany de Banyoles.
A partir d'aquí, l'aigua de la platja d'Espolla baixa a través del pla de Martís i s'estimba pel saltant de Martís fins al riu Fluvià, en un salt de més de 60 metres.
L'esclat dels triops
La platja d'Espolla és l'hàbitat perfecte dels triops, uns petits crustacis que poden viure uns 60 o 70 dies.
Quan tot queda mig sec, els triops es reprodueixen i enterren els seus ous, i es moren un cop acabat el procés. Quan torna a ploure prou per fer aparèixer la bassa d'Espolla, i al cap d'uns 6 o 8 dies, els ous tornen a eclosionar i apareix la vida d'aquest ésser del triàsic, des de fa uns 220 milions d'anys.
- ARXIVAT A:
- Temporal Gloria