La pluja d'estels delta-Aquàrids arriba al màxim d'activitat
- TEMA:
- Meteorologia
Aquests dies podem gaudir de la pluja d'estels delta-Aquàrids, activa des de mitjans de mes i fins a passat el 20 d'agost. Estem a punt d'arribar al màxim d'activitat, calculat al voltant del 31 de juliol. Tant la nit del 30 com la del 31 seran bones opcions per albirar els estels fugaços.
Pols del cometa 96pTMachholz
Aquest fenomen es deu a la combustió de les restes del cometa 96pTMachholz, un cometa que orbita al voltant del Sol cada 5 anys aproximadament. Els petits grans de pols o pedres que deixa enrere el cometa es cremen quan interaccionen a gran velocitat amb l'aire de l'atmosfera a uns 100 km d'altura.
La pluja de meteors sembla tenir un únic punt d'origen, anomenat radiant. La seva localització s'utilitza per batejar la pluja d'estrelles. En aquest cas, el radiant és un estel situat a la constel·lació d'Aquari. Per a observadors a les nostres latituds, el radiant se situa per sobre de l'horitzó a partir de la mitjanit i fins a l'albada. Però a la pràctica, es poden observar en qualsevol punt del cel.
Com observar-les
El lloc d'observació ideal és un indret amb cel fosc, amb pocs obstacles per a la vista, siguin artificials o naturals. No s'han de fer servir aparells òptics i s'ha de mirar cap a les zones més fosques, en direcció oposada a la posició de la Lluna, si aquesta és present. En aquest cas, tenim un bon any: el màxim de la pluja arriba tres dies després del quart minvant.
En condicions ideals, el màxim dels delta-Aquàrids pot arribar als 15 a 20 meteors per hora. En aquestes dates, podem veure una barreja de delta-Aquàrids i Perseids.
Pròxima cita, els Perseids
Això passa perquè l'època de Perseids ja va començat, al voltant del 17 de juliol. S'acabarà cap al 24 d'agost. El màxim està previst per al 12 d'agost.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia