La pluja d'estels Oriònids arriba al màxim
La pluja d'estels Oriònids, una de les més importants de la tardor, arriba al màxim aquesta nit. Es tracta d'un fenomen que comença pels volts del 2 d'octubre i acaba cap al 7 de novembre. Seran un bon complement per al fenomen astronòmic del moment, l'anomenat cometa del segle.
Enguany, la llum de la Lluna, que encara es troba entre la fase plena i el quart minvant, afegirà una dificultat més per a la observació de la pluja de meteors, a banda de la contaminació lumínica habitual. Els núvols també poden fer la guitza a estones durant les dues pròximes nits.
ORIÒNIDS ???? Aquest cap de setmana tenim el màxim ????
Parc Astronòmic Prades (@parcastroprades) October 19, 2024
? Nicholas Roemmelt pic.twitter.com/4zjFXTnGtv
La pluja d'Oriònids és cataloga com a pluja moderada: en les condicions més òptimes, es calculen fins a 20 meteors per hora. Els meteors es veuen molt ràpids i brillants, ja que poden assolir velocitats de 66 quilòmetres per segon, per això poden ser estels fugaços força espectaculars. Alguns Oriònids poden ser "boles de foc" i deixar un rastre que duri entre segons i alguns minuts.
Com veure els oriònids
El nom dels estels fugaços ve determinat pel lloc des d'on semblen que apareixen al cel, anomenat radiant. En el cas dels Oriònids, és la constel·lació d'Orió o del Caçador. Però en realitat, els meteors es poden veure a qualsevol punt del cel.
Cal buscar un lloc que sigui al més fosc possible i amb pocs obstacles a l'horitzó, i observar el cel a ull nu. En nits amb lluna molt visible, cal mirar en la direcció oposada al nostre satèl·lit.
Fruit del cometa Halley
Els Oriònids són, en realitat, fragments que va deixant al seu pas el cometa 1/P Halley. Aquest famós cometa orbita al voltant del Sol cada 76 anys. El vam veure des de la Terra per última vegada el 1986, però el seu rastre encara es troba a l'espai.
Per aquestes dates, la Terra travessa una zona on es troben aquestes partícules del cometa. Quan un d'aquests fragments (meteoroide) entra en contacte amb l'atmosfera terrestre, es crema per la fricció amb l'aire i genera la resplendor lluminosa que coneixem com a estel fugaç.
Com a curiositat, la Terra creua l'òrbita del cometa Halley dos cops a l'any, i això fa que tinguem dues pluges d'estels derivades del mateix cos: els Oriònids de l'octubre, i els eta-Aquàrids, a principis de maig.
Altres esdeveniments astronòmics pròxims seran les pluges de Gemínids i Úrsids, al desembre.