La serra de Tramuntana des de l'Observatori Fabra de Barcelona, dimecres, dia 8, al matí (Alfons Puertas)

La primera "Mallorca" de l'any 2025

No han calgut gaires dies d'aquest any nou per poder observar l'illa de Mallorca des del litoral català

Gori MasipActualitzat

Veure el perfil de la serra de Tramuntana de l'illa de Mallorca des de Catalunya és un fet poc habitual, però no extraordinari. Segons dades d'Alfons Puertas, meteoròleg del centenari Observatori Fabra de Barcelona, es produeixen uns 20 o 25 albiraments anuals de mitjana, dels quals mitja dotzena són força nítids i només un parell o tres d'una qualitat excel·lent.

Els dies de més bona visibilitat s'ha pogut albirar l'illa fins i tot des del Pirineu, amb l'equipament necessari. Les condicions meteorològiques actuals han fet possible les observacions des de dimarts al vespre i també a la sortida del sol d'ahir, dimecres.

La refracció i la curvatura de la Terra

Aquests albiraments no són possibles a nivell de mar, a causa de la curvatura del planeta Terra, motiu pel qual ens hem d'elevar uns metres sobre el nivell del mar, com és el cas de Collserola, amb el Tibidabo una mica per sobre dels 500 metres, que, a banda, també ofereix una bona panoràmica de Barcelona.

Mallorca es troba a poc menys de 200 quilòmetres en línia recta de la capital catalana. Perquè l'observació sigui possible, necessitem una atmosfera molt nítida. És el que ha passat aquests dies, amb el vent de ponent, que és eixut i redueix la presència de partícules a l'atmosfera, alhora que impedeix l'estancament de contaminants o la formació de núvols.

Que l'illa es pugui veure tot i la distància i la forma corba de la Terra és gràcies al fenomen òptic anomenat refracció, que fa que la llum "es doblegui" a causa de diferències de densitat i temperatura de l'aire i permeti veure-hi més enllà de l'horitzó.

Mallorca des de Collserola, dimarts, dia 7, al capvespre (Jesús Martin)

Normalment aquestes aparicions efímeres de l'illa tenen lloc durant pocs minuts abans o durant els instants de la sortida del sol, però aquest cop també ha estat al capvespre, com va passar dimarts, poc després d'amagar-se el sol. És un fet menys habitual, a causa de les condicions tèrmiques de l'atmosfera, que dificulten el fenomen òptic, però tampoc no és impossible.

L'illa no només és visible des de Collserola: també s'observa des d'altres punts de Catalunya elevats, com ara el massís del Garraf o les muntanyes de Prades, com en aquestes imatges, que corresponen als hiverns passats.

La serra de Tramuntana des de les muntanyes de Prades, 10 de desembre del 2023 (Daniel Yeste)
El perfil de Mallorca, des del massís del Garraf, 16 de gener del 2024 (3Cat)
ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut