La primera pluja d'estels de l'any, els Quadràntids, deslluïda pels núvols
La nit del divendres 3 al dissabte 4 de gener ha tingut lloc el màxim d'intensitat de la primera pluja d'estels de l'any, els Quadràntids. A priori, és una de les més espectaculars de l'any, juntament amb els Perseids de l'agost i els Gemínids del desembre.
Cent meteors per hora
En condicions de màxima visibilitat, la pluja dels Quadràntids pot deixar un centenar de meteors per hora, però és difícil tenir aquestes condicions ideals. Ara tenim la Lluna en quart creixent, amb una visibilitat del 13%, i que a més es va pondre cap a les 21.30. D'entrada, seria una situació favorable per a l'observació del cel nocturn, però, en aquest cas, la presència de núvols ha fet la guitza.
Enguany, el màxim va ser al voltant de les 16.00 del divendres, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional. Per tant, la millor opció era provar sort a partir del vespre, tot i la barrera que suposaven els núvols previstos. Caldrà esperar, doncs, altres nits més serenes per gaudir de l'observació del cel nocturn
L'origen dels Quadràntids
Aquests meteors són el fruit de la interacció de l'atmosfera terrestre amb les restes de partícules de l'asteroide 2003 EH1, observat fa 500 anys. El punt del cel del qual els meteors semblen venir és a prop de l'Ossa Major, a la constel·lació de Bover.