INNOCENTADA: La Secció del Temps de TV3 es traslladarà al Turó de l'Home el 2025
Catalunya disposarà del centre meteoròlogic d'alta tecnologia més avançat del sud d'Europa, METUHO
Llum verda al projecte meteorològic d'alta tecnologia més ambiciós de Televisió de Catalunya, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya, que s'ubicarà en un punt de referència històric en el món de meteorologia a casa nostra, el Turó de l'Home. Un nou centre que té com a objectiu predir els fenòmens severs, com tornados, esclafits i grans inundacions a Catalunya i a tot Europa, gairebé cent anys després de la construcció de l'observatori del Turó de l'Home.
Des del 2025, l'espai del temps s'oferirà durant tot el dia des d'aquest punt tan emblemàtic. Disposarà de quatre càmeres en directe que cobriran 360º i que permetran a l'espectador triar la vista que vulgui. Les observacions dels col·laboradors seran integrades directament a la base de dades general de "meteorological data".
El que va sorgir en una pluja d'idees fa cinc anys en una trobada dels homes i dones del temps de Televisió de Catalunya, catedràtics de Física de l'Aire i de Climatologia de la Universitat de Barcelona i els caps de secció del Servei Meteorològic de Catalunya ja és un projecte real. El projecte, que ha tingut una embranzida final gràcies als fons europeus Next Generation, estarà totalment integrat amb la natura i serà autosuficient en energia.
METUHO, un centre i observatori meteorològic del segle XXI
El Centre Meteorològic Turó de l'Home (METUHO) serà un centre d'alta tecnologia connectat amb el supercomputador MareNostrum de Barcelona. Oferirà unes millores meteorològiques molt notables i permetrà que científics d'arreu del món puguin desenvolupar els seus projectes a casa nostra aprofitant la darrera tecnologia en matèria de càlcul, tant per capacitat d'anàlisi de dades com per velocitat.
El Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF) espera les dades que puguin arribar del METUHO per millorar una mica més les previsions meteorològiques a Europa gràcies al coneixement de les intrusions de pols sahariana i dels fenòmens severs que es donen al Mediterrani i que cada cop es veuen més sovint a Europa.
El projecte METHUMO té un pressupost de 25 milions d'euros, amb aportacions de la Generalitat de Catalunya, del govern d'Espanya i de la Unió Europea. Un projecte comú que té com a finalitat analitzar i estudiar els fenòmens meteorològics extrems al Mediterrani i a tot l'oest del continent europeu per predir i avisar amb prou temps la població de l'existència i formació de perills meteorològics imminents, com poden ser crescudes sobtades de rius, tornados, esclafits, ventades huracanades i aiguats.
Per Tomàs Molina, cap de la Secció del Temps de TV3, és una aposta ferma per la meteorologia d'alta tecnologia del segle XXI i, sobretot, per protegir les persones dels fenòmens extrems, que cada cop sovintegen més a causa de l'escalfament del planeta.
"És un projecte molt ambiciós, molt ampli i que farà servei a tota la població europea. I més ara, que la presència de fenòmens extrems tant es dona a casa nostra, com va ser el cas de les riuades d'Alcanar o Montblanc, o les greus inundacions d'aquest estiu a Centreeuropa, que van provocar tantes morts."
S'estima que les obres començaran a mitjans del 2022 i serà a partir del 2025 quan començarà a estar operatiu, amb el trasllat de tot l'equip del temps de TV3 al centre del Turó de l'Home.
El Turó de l'Home, punt de referència meteorològic
El cim del Turó de l'Home sempre ha tingut un interès especial per a la comunitat científica. La seva accessibilitat i la seva situació van fer que hi hagués un primer intent de construcció de l'observatori l'estiu del 1881. Ara bé, va caldre esperar fins al 1929, quan es van poder superar les dificultats pressupostàries, gràcies a la Conferència Internacional de Meteorologia de Copenhaguen, que volia estudiar, entre altres eixos, la circulació atmosfèrica general, per la qual cosa calia instal·lar estacions meteorològiques dalt dels cims. És així com es van impulsar dos observatoris situats en cims a Catalunya, un de provisional a Sant Jeroni, a Montserrat, i un altre de permanent al Turó de l'Home, al Montseny, impulsats i promocionats pel doctor Eduard Fontserè. El 1933 es va instal·lar el primer observador meteorològic, Josep Gil, que formava part dels 11 observadors que integraven la plantilla del Servei Meteorològic de Catalunya abans de la guerra civil. L'observatori va continuar la tasca de recopilació de dades fins al 2003, amb l'observador Miquel Messeguer. Després va caure en desús i les instal·lacions es van anar deteriorant. Actualment, el recinte està tancat.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia