La taca solar gegant AR3664 provocarà una tempesta geomagnètica aquest cap de setmana
- TEMA:
- Meteorologia
La taca gegant solar AR3664 no para de fer fulguracions i com a mínim hi ha tres núvols de tempesta solar que s'encaminen cap a la Terra.
El model de pronòstic de la NOAA anuncia que la primera tempesta solar arribarà al nostre planeta aquest divendres, 10 de maig. Les següents arribaran dissabte i també diumenge. Segons aquest pronòstic poden ser tempestes solars fortes.
Aquí es pot veure com és una fulguració de la taca AR3664.
Alerta amb les instruccions del navegador GPS
Quan arribin aquestes tempestes solars hi pot haver alteracions en les comunicacions, sobretot en les que són via satèl·lit. Els navegadors GPS poden experimentar problemes i donar errors i les funcionalitats de l'internet via satèl·lit també poden fallar.
Ja va passar una cosa similar el 1859
La taca solar AR3664 té una mida comparable a la taca solar de Carrington de 1859, que mesurava uns 200.000 km d'ample, 15 vegades més que la Terra. Aquest esdeveniment va ser anomenat la fulguració de Carrington, perquè mentre el científic observava la taca hi va haver una flamarada que va durar uns cinc minuts. En aquella ocasió, quan la tempesta geomagnètica va arribar a la Terra, es diu que es van veure aurores fins al Carib.
Aquesta és la comparació de la taca actual amb el nostre planeta.
Hi va haver registres de l'observació d'aurores a les illes Balears, segons explicava el Diario de Menorca de diumenge 4 de setembre del 1859.
"Anteayer, a hora avanzada de la noche, vio una persona fidedigna dos auroras boreales, que si bien eran más diminutas que la que vimos años atrás, no dejaron de causar un efecto maravilloso." J. Hospitaler, Diario de Menorca - Any 2, número 237 (4/9/1859)
Aquest precedent del segle XIX es va repetir l'any 1921, quan va tenir lloc la pitjor tempesta geomagnètica del segle XX.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia