La temperatura mitjana de l'oceà Atlàntic Nord assoleix un nou rècord

La diferència és mínima respecte al rècord anterior, però encara no hem arribat al moment habitual de màxima calor a l'Atlàntic Nord

Alberto AlcántaraActualitzat

Segons les dades preliminars publicades per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA), la temperatura mitjana de la superfície del mar a l'Atlàntic Nord ha assolit un valor rècord (24,9 ºC) des que se'n fa seguiment a principis dels anys 80. És un valor més d'1 ºC per sobre de la normal climàtica del període (1982-2011).

Anomalia de la T superficial (climatereanalyzer.org)

 

La diferència amb el rècord anterior (24,89 ºC, del setembre del 2022) és mínima, però és sorprenent per avançada. Normalment, l'Atlàntic Nord assoleix el màxim grau d'escalfament a principis de setembre.

(climatereanalyzer.org)



Des del passat mes de març, les temperatures han estat més altes en general que en anys anteriors a l'Atlàntic Nord, i la diferència es va disparar fins a nivells sense precedents al mes de juny. Queda per davant tot un mes d'agost en què s'espera que la temperatura continuï pujant, molt probablement fins a establir un nou rècord.

Les causes de la calor anòmala a l'Atlàntic nord-est encara són objecte d'investigació i són diversos els factors factors que hi contribueixen, amb una barreja de causes de curt termini i de llarg termini: la circulació atmosfèrica, amb un anticicló de les Açores més feble del normal, la contaminació de l'aire i les tendències del canvi climàtic associat a l'escalfament global.

Onades de calor marines

L'Atlàntic no és l'únic oceà amb temperatures anormalment altes. Més del 40% de la superfície dels oceans està patint onades de calor marines amb diferents graus d'intensitat.

 

 

El Mediterrani tampoc no és cap excepció, com també mostren les dades de la sèrie més representativa de la conca, la de l'Estartit. A Catalunya, l'aigua del mar no havia estat tan alta en un mes de juliol des que van començar els registres, el 1974.

La temperatura de l'aigua del mar és una dada fonamental del sistema climàtic. Es considera que més del 90% de l'escalfament que s'ha produït a la Terra durant els últims 50 anys s'ha produït a l'oceà. Hi ha estudis recents que estimen que l'escalfament de les capes superiors dels oceans representa el voltant del 63% de l'augment total de la quantitat de calor emmagatzemada al sistema climàtic des del 1971 fins al 2010. L'escalfament de profunditats de 700 metres fins al fons de l'oceà afegeix l'altre 30%.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut