La violència de l'esclafit de Vilanova i la Geltrú
La matinada de dilluns vam viure un episodi de tempestes i aiguats que van afectar amb intensitat diverses localitats de la costa. Un dels fenòmens més violents es va viure a Vilanova i la Geltrú: un més que probable esclafit va provocar importants destrosses, sobretot a la zona del port de la ciutat. Les imatges gravades pel pescador José Antonio Ximénez mostren tota la violència del moment.
El vent va ser el responsable de molts desperfectes, i no només va deixar cops forts a Vilanova, també a zones pròximes.
L'estimació del vent Doppler del radar de Vallirana mostra les fortes ratxes de vent associades (colors propers al vermell). Les dades estimades són d'entre 70 i 90 km/h al seu pas per Vilanova, prop de 70 km/h per Sitges, i més de 90 km/h a l'extrem proper al Baix Llobregat. pic.twitter.com/NWqfuKwCtQ
Meteocat (@meteocat) August 12, 2019
En el cas de la zona del Port de Vilanova i la Geltrú, a més, d'acord amb les imatges disponibles i els danys documentats, tot feia pensar en l'afectació per un possible esclafit. El treball de camp fet per l'expert del Grup de Meteorologia de la Universitat de Barcelona, Oriol Rodríguez, també corrobora aquesta possibilitat.
Tarda de treball de camp a Vilanova i la Geltrú. 💨 #Garraf #vent #ventada #tempesta pic.twitter.com/ojksHlVYBs
Oriol Rodríguez 🎗 (@Oriol_RB) August 12, 2019
Si voleu saber més coses sobre aquest tipus de fenomen extrem, i en què es diferencien dels tornados, us deixem aquest enllaç:
Una tempesta excepcional
La tempesta de Vilanova va deixar precipitacions de l'ordre de 40 a gairebé 50 l/m2, mentre que la intensitat de pluja al Port d'Aiguadolç a Sitges hauria arribat als 10 l/m2 per minut a les 04.03 hores. Això vol dir que si hagués continuat plovent amb aquesta intensitat durant 1 hora, s'haurien pogut acumular 600 l/m2.
Es tracta d'una estació no oficial i semiprofessional i, per tant, no és una dada certificada al cent per cent. Si és certa, seria l'aiguat torrencial més intens dels que s'han registrat a Catalunya des de fa gairebé 1 segle. L'anterior rècord frega els 8 l/m2, a l'Observatori Fabra, el setembre del 1971.