Circumpolar a Manlleu (Carme Molist / Arxiu)

L'agenda astronòmica de la tardor

Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Ha començat la tardor astronòmica. El moment exacte ha estat aquest dissabte a les 8.50 h del matí. La tardor durarà 89 dies i 21 hores, fins al solstici d'hivern del 22 de desembre.

El començament de l'estació astronòmica ve determinat pel pas de la Terra per l'equinocci de tardor. Recordem que la tardor meteorològica va començar l'1 de setembre.
 

Tot i que l'equinocci és el dia 23, el dia en què la nit i el dia duraran el mateix, l'anomenat "equilux", serà el 26.
 

Canvi d'hora

Durant la tardor, aquest any també, farem el tradicional canvi d'hora. Es farà el darrer diumenge d'octubre, el dia 29. A les tres de la matinada endarrerirem els rellotges a les dues.
 

Esdeveniments astronòmics de la tardor

Tot seguit destaquem alguns dels fets astronòmics de la nova estació.

 

Llunes plenes de tardor

Les llunes plenes de la tardor seran els dies 29 de setembre, 28 d'octubre i 27 de novembre. La del dia 29 serà l'última lluna plena de perigeu o superlluna de l'any.
 

Eclipsis

Hi haurà un eclipsi de sol i un altre eclipsi de lluna. El primer serà un eclipsi anul·lar de sol, el 14 d'octubre, però no serà visible des de Catalunya. Es podrà veure a Amèrica. El segon eclipsi de la tardor serà un eclipsi de lluna el 28 d'octubre. Serà un eclipsi parcial que es veurà des de l'est d'Amèrica, Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia.

A casa nostra el podrem gaudir des de poc després de les 21.30 i fins poc després de les 22.50.

Pluges d'estels

Pel que fa a les pluges d'estels, tindrem un màxim de pluja d'estels Dracònids cap al 8 d'octubre. La pluja d'Oriònids arribarà al màxim cap al 21 d'octubre. Després, els Leònids arribaran al voltant del 17 de novembre. Per últim, la pluja d'estels Gemínids, la segona més important de l'any, arribarà al màxim al voltant del 14 de desembre.  

Planetes

Si us agrada observar els planetes, al començament de la tardor es veurà Saturn després de la posta de sol. Al novembre apareixerà Júpiter per l'est, i al desembre Mercuri cap a l'oest.

A banda, a l'inici de la tardor i abans de l'albada s'observaran Venus, Júpiter i Mercuri. Mercuri desapareixerà aviat i Júpiter deixarà de veure's al novembre.

La galàxia d'Andròmeda des d'Espinavell (Jordi Viu)

Per a més informació podeu consultar l'Anuari de càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional.

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut