Agenda astronòmica de l'hivern
Aquest dissabte hem canviat d'estació astronòmica, amb l'arribada del solstici d'hivern. A les 10 hores i 21 minuts ha començat l'hivern, l'estació més curta de l'any, que ens acompanyarà durant 88 dies, fins al 20 de març del 2025.
Com fem habitualment, us recordem alguns dels esdeveniments astronòmics destacats de la nova estació, segons destaca l'Observatori Astronòmic Nacional. Aquesta estació durarà aproximadament 88 dies i 23 hores, i acabarà el 20 de març del 2025 amb el començament de la primavera.
Pas de la Terra pel periheli
El 4 de gener es produirà el màxim acostament anual entre la Terra i el Sol, quan la Terra passarà pel periheli. La distància al Sol serà de poc més de 147 milions de quilòmetres.
Llunes plenes
Les tres llunes plenes de l'hivern seran els dies 13 de gener, el 12 de febrer i el 14 de març.
Un eclipsi lunar
Precisament, l'última lluna plena de l'hivern vindrà acompanyada per un eclipsi total, observable des d'Amèrica, l'oest d'Àfrica i Europa, i l'est d'Àsia i Oceania. Des de Catalunya, l'eclipsi es veurà de manera parcial i incompleta perquè la lluna es pondrà abans que acabi el fenomen.
Pluges d'estels
Pel que fa a les pluges de meteors, la primera serà la dels úrsids. De fet, aquest fenomen ja va començar el 17 de desembre, i s'allargarà fins al dia 26. El màxim arribarà aquest diumenge 22 de desembre, però la millor opció per a l'observació serà la nit de dissabte a diumenge. Els meteors úrsids estan generats pels fragments del cometa 8P/Tuttle.
La segona pluja d'estels tindrà el màxim al voltant del 3 de gener, i serà la dels quadràntids. Com a particularitat, són meteors fruit de la interacció de l'atmosfera terrestre amb les restes de partícules de l'asteroide 2003 EH1, i no d'un cometa.
Planetes visibles
Quan es faci fosc, veurem Saturn i Júpiter, juntament amb Venus, tot i que Saturn deixarà de veure's a finals de febrer. Mart començarà a ser visible al cel vespertí a mitjans de gener i Mercuri també, des de mitjans de febrer fins a mitjans de març.