L'aigua del mar, calenta com mai al juliol a Catalunya

En 50 anys, mai al juliol s'havia registrat una temperatura tan alta, tres graus per sobre dels registres normals

Néstor GómezActualitzat

Us heu banyat la mar i heu notat que la temperatura de l'aigua és més càlida del que és normal?

Les temperatures tan altes de les darreres setmanes, amb valors rècord mai assolits a Catalunya, també tenen una repercussió directa sobre les temperatures de l'aigua del mar, que és molt més càlida del que és normal aquestes dates.

Mar mediterrani molt càlid, l'Estartit (Pere Riu)

La temperatura del mar a l'Estartit, mesura de referència a Catalunya, és de 26,06 ºC, la temperatura més alta mai registrada en un mes de juliol des de 1974. I és, a la vegada, la cinquena temperatura anual més alta de tot el període. Ara bé, si tenim en compte que la màxima temperatura anual de l'aigua es dona a l'agost, a l'entorn del 10 d'agost, ja podem preveure fàcilment que aquesta xifra s'acostarà molt o superarà l'actual rècord de 27,51 ºC de l'agost de 2022. Durant els últims anys, entre ara i pels volts del 10 d'agost la temperatura del mar puja entre 1,5 i 3 graus, en funció de les condicions meteorològiques i marítimes.

 

Banyar-se a la nostra costa, des de l'inici d'estiu, l'entrada al mar ja no dona aquell impacte de l'aigua freda de fa uns anys. De fet, des que va començar el mes de juny, la temperatura del mar es troba per sobre dels valors normals, respecte a la mitjana 1998-2022, entre un o dos graus. En el cas actual, la diferència s'ha disparat a poc més de tres graus per sobre de la temperatura normal. Una autèntica bestiesa.

Aquest estiu s'ha batut el rècord de calor a Catalunya, a terra ferma, amb 45,4 ºC a Figueres, i ara enfilem el camí per batre també el de la temperatura del mar.

Mar mediterrani molt càlid, l'Estartit (Josep Pascual)

El Mediterrani cou

Aquestes temperatures del mar tan elevades també s'estan donant en altres punts del Mediterrani. Al nord de Sicília, al mar Tirrè, la temperatura del mar a l'illa d'Alicudi va mesurar divendres passat 30,8 ºC.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut