L'embassament de la Baells, el març de 2023 (Nacho Doce / Reuters)

L'any 2024 podria ser més calorós que el 2023 de rècord sota la influència del Niño

La temperatura global mitjana anual de 2023 va pujar 1,45 °C per sobre dels nivells preindustrials
Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) avisa que l'any 2024 podria ser encara més calorós que el 2023 sota la influència del fenomen climàtic natural del Niño, un fet especialment preocupant si tenim en compte que l'any passat va batre rècords de temperatura global, com confirmen les anàlisis de la NASA o Copernicus. Les Nacions Unides demanen retallades dràstiques d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per combatre l'escalfament global.  
 


Un 2023 tocat pel Niño

El patró d'escalfament dels últims mesos ja ha estat condicionat pel Niño, que va començar a mitjans del 2023. Recordem que es tracta d'un fenomen natural que canvia el comportament del sistema oceànic i atmosfèric a gran escala: altera els corrents oceànics de les aigües del Pacífic i les condicions dels vents alisis en la zona equatorial.
 

Amb el Niño actiu, el juliol i l'agost de l'any passat van ser els dos mesos més calorosos mai registrats, i el 2023 va acabar com a any més càlid "per un gran marge": l'OMM va confirmar aquest divendres que la temperatura global mitjana anual va pujar 1,45 ºC per sobre dels nivells preindustrials (1850-1900).

Tots els conjunts de dades internacionals que proporcionen una avaluació de temperatura autoritzada van en aquesta línia: la NOAA va estimar que la temperatura va quedar 1,18 °C per sobre de la mitjana del segle XX.

 


Recordem que, segons l'informe del Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la UE, publicat dimarts, la temperatura va pujar 1,48 ºC per sobre dels nivells preindustrials.  
 

Els acords climàtics de París del 2015 pretenien limitar l'escalfament global molt per sota dels 2 ºC per sobre dels nivells preindustrials, fins a 1,5 ºC si fos possible.

Pendents de l'evolució del Niño

Segons com evolucioni el fenomen del Niño, la probabilitat que se superin els rècords del 2023 serà més gran o més petita. El Niño sol tenir l'impacte més gran en les temperatures globals després del pic de cada episodi. És molt probable que just ara estem a prop d'aquest màxim de l'episodi en curs. Amb aquestes condicions, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) atribueix una probabilitat del 33% que el 2024 se situï com a any més càlid mai registrat. La probabilitat que acabi entre els cinc anys més càlids és del 99%.
 


El "repte més gran" de la humanitat

El fenomen natural del Niño no fa més que afegir llenya al foc a una atmosfera i uns oceans cada cop més escalfats per la influència dels gasos amb efecte d'hivernacle associats inequívocament a l'activitat humana. Un informe de l'OMM al novembre va confirmar que les concentracions dels tres principals gasos d'efecte hivernacle que atrapen la calor --diòxid de carboni, metà i òxid nitrós- van assolir nivells rècord el 2022. Les dades preliminars també indicaven que els nivells van continuar creixent el 2023.
 

De la mà dels gasos amb efecte d'hivernacle, l'evolució de les temperatures planetàries també és implacable: des de la dècada del 1980, cada dècada ha estat més càlida que l'anterior. A més a més, els nou anys més càlids registrats han estat des del 2015. Segons el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres:
 

"L'acció humana esta cremant la Terra (...) El 2023 va ser una mera vista prèvia del futur catastròfic que ens espera si no actuem ara."

 

Desconcertats per la magnitud del rècord

Tot i que el rècord de temperatura global del 2023 era previsible per als científics climàtics, desconcerta la magnitud del rècord. Segons el científic de la NASA Gavin Schmidt, l'any 2023:

"...va ser excepcional. No va ser només un rècord. Va ser un rècord que va batre el rècord anterior per un marge excepcional (...) Mai he vist res com el 2023."


Per Schmidt, alguna cosa s'escapa a la comunitat científica de la comprensió del sistema atmosfèric, per molt que s'analitzin factors com el Niño, els aerosols o un possible impacte més gran del previst del volcà Hunga Tonga, que va injectar grans quantitats de vapor d'aigua (un dels principals gasos amb efecte d'hivernacle) a l'atmosfera.
 

La clau és saber si el 2023 suposarà un punt de no retorn per al sistema climàtic, si no és un tret de sortida a uns impactes que comencin a accelerar-se. Segons Schmidt:

 

"No ho sabem! I això és problemàtic (...) perquè les coses no només empitjoraran d'una manera previsible. Hi ha aquests altres factors imprevisibles. I això és desconcertant (...) Si els patrons antics tornen, i el 2023 només va ser un error, llavors el 2024 estarà molt a prop del 2023. Si no és un error, si es tracta d'alguna cosa sistemàtica que ha canviat, o que està canviant, s'espera que el 2024 sigui realment més càlid, encara."

 

 

 

 

 

 

.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut