Imatge de satèl·lit de l'Apollo

El minihuracà mediterrani Apollo deixa més de 200 mm en 24 hores a l'est de Sicília

Alberto Alcántara Actualitzat

El cicló Apollo ha obligat a activar l'alerta meteorològica de màxim nivell a Sicília i a la regió de Calàbria. Per les seves característiques, es pot considerar un minihuracà mediterrani o medicà, tot i que el vent sostingut no arriba als valors llindars dels d'un huracà tropical . A Siracusa, al sud-est de Sicília, porten gairebé 210 mm de pluja en les últimes 24 hores, fins a les 10 del matí.

 

 

Les pròximes 18-24 hores seran fonamentals, perquè s'espera un temps molt advers, sobretot a la part més meridional i oriental de Sicília, amb pluja intensa i abundant, i amb ventades considerables del nord-est pròximes als 100 km/h que, a més a més, contribuiran a la mala mar, que ja es notava a la costa aquest matí. Aquest és el mapa d'alertes recopilades per Meteoalarm.

Alertes meteorològiques per a divendres(Meteoalarm)

L'Apollo porta des de principis de setmana afectant tota aquesta zona del Mediterrani. Ciutats com Catània han patit inundacions generalitzades, amb un balanç d'almenys dos morts.  

 

Medicans i huracans

El medicà o minihuracà mediterrani és una depressió profunda i de dimensions molt reduïdes, de morfologia semblant a la dels huracans tropicals. El concepte es va començar a estudiar la dècada dels anys 80.
 

Molts no tenen nom ni un gestor o responsable únic de la seva detecció i seguiment posterior. En el cas de l'Apollo, ha estat la primera borrasca anomenada pel Grup Meteorològic del Mediterrani Central, que comprèn països com Itàlia o Croàcia.

 

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut