L'erupció del volcà d'Islàndia fa 6 mesos que dura i és la més llarga en 50 anys

Ja han passat sis mesos de la primera erupció del volcà d'Islàndia Fagradalsfjall, a Geldingadalur, que continua actiu

Néstor GómezActualitzat

El 29 de març va ser el dia en el qual el volcà islandès Fagradalsfjall, situat a la zona volcànica de Geldingadalur, va entrar en erupció i es va convertir, simultàniament, en motiu de preocupació i de curiositat pels habitants d'Islàndia i de la seva capital, Reykjavík, que està situada a uns escassos 35 quilòmetres del lloc de l'erupció, una erupció activa que podrà durar molt de temps, segons ha afirmat Halldor Geirsson, geofísic de l'Institut de Ciències de la Terra.

Sis mesos més tard, el volcà segueix emanant lava, cosa que el converteix en el l'erupció més llarga del país en més de 50 anys. Des del primer moment es va convertir en un espectacle turístic i gran pol d'atracció de persones per veure rius i guèiser de lava, com veure les explosions de roques i pedres. S'estima que el volcà ha atret unes 300.000 persones, segons l'Oficina de Turisme d'Islàndia. Durant aquests sis mesos ha vessat gairebé 143 milions de metres cúbics de lava.

L'erupció més llarga d'Islàndia es va produir fa més de 50 anys, a l'illa de Surtsey, just a la costa sud, i va durar gairebé quatre anys, des del novembre del 1963 fins al juny del 1967.

Les erupcions del volcà Fagradalsfjall són erupcions efusives, on la lava flueix constantment. Són diferents de les erupcions explosives, que llancen núvols de cendra al cel, i no tenen res a veure amb les erupcions de la Palma, amb una lava carregada de sílice que fa que el seu desplaçament sigui molt més lent.

Feia 900 anys que aquest volcà estava inactiu. L'últim episodi de vulcanisme a Islàndia va ser l'any 2010. L'erupció d'un altre volcà va emetre tanta cendra a l'atmosfera que va obligar a interrompre el trànsit aeri durant més d'una setmana en una bona part del planeta.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut