L'erupció del volcà Hunga Tonga hauria pogut contribuïr a la calor desbocada i persistent d'aquest 2022
Una gran erupció amb conseqüències climàtiques i que persistirà durant anys
Les violentes erupcions volcàniques tenen conseqüències sobre el temps i el clima del planeta. Hi va haver un refredament del planeta després de l'erupció del Pinatubo el 1991 i, sobretot, després de la del volcà Tambora el 1815, que va ser de tal magnitud que la cendra i els gasos van alterar el balanç energètic del planeta, amb un 1816 conegut amb el nom d'any sense estiu. Què ha passat amb l'erupció de l'Hunga Tonga per fer la reacció contrària, un hipotètic escalfament?
L'erupció de l'Hunga Tonga podria haver contribuït a un estiu amb una calor sense precedents
El volcà Hunga Tonga va entrar en erupció el 15 de gener de 2022. Si una gran erupció emet una gran quantitat de gasos a l'atmosfera que trenca el balanç energètic del planeta amb una reducció de la intensitat del sol que implica el refredament de l'atmosfera, l'Hunga Tonga hauria incrementat la temperatura perquè l'erupció ha estat subaquàtica; la seva caldera estava situada uns 150 metres per sota del nivell del mar. La colossal aportació d'aigua injectada a l'atmosfera, fins als 55 km d'alçada, no té precedents i ha estat tan elevada que pot trigar anys a dissipar-se, segon el resultat d'un estudi publicat a Advencing Earth and Space Science (AGU). Per tant, no es descarta la hipòtesi que aquesta gran erupció hagi potenciat un sobre-escalfament de l'atmosfera arreu del món, afegit al context de l'escalfament planetari global.
S'estima que l'erupció del volcà Hunga Tonga ha injectat a l'estratosfera uns 150 milions de tones de vapor d'aigua. Això equival a un excés d'aigua d'un 10% respecte a la quantitat normal a l'estratosfera, utilitzant mesures de Microwave Limb Sounder del satèl·lit Aura de la NASA. El vapor d'aigua és un dels gasos principal de l'efecte hivernacle, amb una contribució que oscil·la entre el 36%, amb cel clar, i el 85%, amb núvols. Mireu en aquest gràfic l'increment del vapor d'aigua en l'atmosfera del sector equatorial.
Si a l'escalfament del planeta hi sumen la possible aportació de l'erupció del volcà Hunga Tonga, de només unes dècimes de grau, el resultat és un 2022 més càlid del que és normal.
L'Hunga Tonga, un volcà submarí, va injectar a l'estratosfera fins a 150 milions de tones de vapor d'aigua, que augmenten l'efecte d'hivernacle. Estudis recents quantificarien en dècimes de °C l'escalfament causat, que contribuiria en part a l'anomalia tèrmica d'aquest 2022. pic.twitter.com/q5XpD9QKqi
Meteocat (@meteocat) October 25, 2022
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaMeteorologia