Les concentracions de gasos amb efecte hivernacle van assolir un nou rècord el 2023
- TEMA:
- Crisi climàtica
Segons el butlletí anual de gasos amb efecte hivernacle (GEH) de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), les concentracions de GEH van tornar a pujar i assolir un nou rècord l'any 2023. D'aquesta manera, estem abocant el planeta a un augment de la temperatura per a molts anys.
En paraules de la secretària general de l'OMM, Celeste Saulo,
"Estem clarament fora del camí per complir l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global molt per sota dels 2 °C i apuntar a 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials"
Augment del CO2
El CO2 representa aproximadament el 64% de l'efecte de l'escalfament del clima, principalment a causa de la combustió de combustibles fòssils i la producció de ciment.
La concentració superficial mitjana global de diòxid de carboni registrada per la xarxa d'estacions de monitoratge Global Atmosphere Watch va assolir les 420 parts per milió (ppm) el 2023. Ha augmentat un 11,4 % durant els 20 anys d'elaboració del butlletí. S'està acumulant a l'atmosfera més ràpidament que en qualsevol moment anterior de l'existència humana. Aquest valor representa el 151% dels nivells preindustrials, abans del 1750.
Segons l'informe, a banda de la imparable aportació de l'activitat humana i industrial, durant els anys del Niño, els nivells de GEH tendeixen a augmentar perquè la vegetació està més seca i els incendis forestals redueixen la capacitat d'absorció de carboni dels boscos. El maig del 2023, la Terra va passar d'una Niña de 3 anys a un cicle del Niño.
L'augment de CO2 del 2023 va ser de 2,3 ppm, superior al del 2022, però inferior al dels tres anys anteriors. És el dotzè any consecutiu amb creixements superiors a 2 ppm.
Concentracions de metà
El metà és un GEH que roman a l'atmosfera durant aproximadament una dècada, i té molta més capacitat d'escalfament que el CO2. Representa al voltant del 16% de l'efecte d'escalfament dels gasos d'efecte hivernacle de llarga vida. Prop del 60% prové de fonts antropogèniques.
La concentració superficial mitjana global de metà ha arribat a 1.934 parts per mil milions (ppb). El creixement del metà atmosfèric el 2023 va ser menor que el 2022, però va marcar un valor rècord durant un període de cinc anys. El metà està en un nivell del 265% respecte als nivells preindustrials.
Òxid Nitrós
L'òxid nitrós és un potent gas d'efecte hivernacle i, al mateix temps, una substància química que esgota la capa d'ozó. Representa al voltant del 6% del forçament radiatiu dels gasos d'efecte hivernacle de llarga vida.
El N2O s'emet a l'atmosfera per fonts naturals (aproximadament un 60%) i per l'activitat humana (aproximadament un 40%. La concentració superficial mitjana global d'òxid nitrós va arribar a 336,9 parts per mil milions (ppb). L'augment del 2022 al 2023 va ser inferior a l'observat del 2021 al 2022, que va ser l'any que va marcar el rècord en els registres moderns. És un nivell del 125% respecte als nivells preindustrials.
Un avís per al futur
Del 1990 al 2023, el forçament radiatiu (l'efecte de l'escalfament) provocat pels gasos d'efecte hivernacle de llarga vida va augmentar un 51,5%. El CO2 representa al voltant del 81% d'aquest augment.
L'última vegada que la Terra va experimentar una concentració comparable de CO2 va ser fa 3-5 milions d'anys, quan la temperatura era 2-3 °C més càlida i el nivell del mar era 10-20 metres més alt que ara.
Mentre les emissions continuïn, els GEH continuaran acumulant-se a l'atmosfera i provocaran un augment de la temperatura global. Donada la vida extremadament llarga del CO2 a l'atmosfera, el nivell de temperatura ja observat persistirà durant diverses dècades, fins i tot si les emissions netes es redueixen ràpidament a zero.
En paraules del secretari general adjunt de l'OMM, Ko Barrett,
"En un futur proper, el canvi climàtic podria provocar que els ecosistemes es converteixin en fonts més grans de gasos amb efecte d'hivernacle. Els incendis forestals podrien alliberar més emissions de carboni a l'atmosfera, mentre que l'oceà més càlid podria absorbir menys CO2. En conseqüència, més CO2 podria quedar-se a l'atmosfera per accelerar l'escalfament global".
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Meteorologia