Les noves etiquetes energètiques arrenquen sense cap electrodomèstic actual de classe A
Noves categories i més informació dels electrodomèstics per ajudar el consumidor a triar el producte més eficient
Aquesta primera setmana de març arrenca amb nova normativa en l'etiquetatge dels electrodomèstics i una efemèride: el dia 5 és el dia Mundial de l'Eficiència Energètica.
De ben segur que ja coneixeu les etiquetes energètiques, que classifiquen els electrodomèstics segons la seva eficiència. Són aquesta escala de colors i lletres que va del verd, amb lletra A, fins al vermell, lletra D, i sent l'A+++ les més eficient i la D la de pitjor qualificació energètica. Aquesta classificació clàssica ha canviat. Així seran les noves etiquetes:
L'etiqueta energètica no és obligatòria a tots electrodomèstics, però sí en els de màxima utilitat general i de gran consum com són: frigorífics, congeladors, rentadores, assecadores, rentavaixelles, llums, pantalles, forns i aires condicionats. Aquest etiquetatge ja s'està aplicant en els nous productes des del novembre de 2020.
Nova etiqueta energètica
A partir de l'1 de març del 2021 ja és obligatòria la implantació de la nova etiqueta energètica, una normativa que va aprovar el Parlament Europeu a finals del 2019. Les novetats de les noves etiquetes i de les noves classes són:
- Només una classe A: S'eliminen les subcategories A+++, A++ i A+.
- La classe A parteix de zero: Els electrodomèstics A+++ passaran a ser B. Els fins ara electrodomèstic més eficients passen a ser de classe B, per deixar espai a una millora energètica dels nous productes que ocuparan el nou espai, A.
- Fins a la classe G: Es mantenen les set classes però ara només hi haurà lletres. La lletra G és la menys eficient.
- S'amplia el catàleg d'electrodomèstics amb aquesta etiqueta.
- Hi haurà revisió periòdica de l'evolució de l'eficiència dels electrodomèstics. Les noves etiquetes seguiran el ritme de les millores tecnològiques dels electrodomèstics.
- Incorporen noves dades: Les etiqueten fan un pas més enllà del consum elèctric. Ara donaran informació de la quantitat d'aigua que s'utilitza en un cicle de rentat, del soroll o de les hores útils de vida en el cas de les bombetes.
- Inclou un codi QR on l'usuari obtindrà informació addicional sobre el producte.
L'etiqueta energètica va néixer el 1992
Les etiquetes de colors d'eficiència energètica amb la lletra associada ens acompanya des del 1992. La Comunitat Econòmica Europea (CEE) va crear una directiva que obligava la major part dels electrodomèstics i llum a dur una etiqueta energètica que donés informació al consumidor sobre el consum energètic del producte i altres dades que ajudessin a triar l'aparell més eficient. A la vegada, servia perquè tots els països utilitzessin el mateix sistema d'etiquetatge.
- ARXIVAT A:
- MeteorologiaJo també actuo pel clima