L'huracà Helene deixa una estela de destrucció de 1.000 km amb més de 100 morts

Redacció Meteo Actualitzat

El gran huracà Helene ja no existeix. Dissabte al matí ja era un cicló posttropical, després de tocar terra a Florida divendres a les cinc de la matinada tocades (hora catalana), amb vents sostinguts de 225 km/h. Els seus efectes han estat catastròfics al sud-est dels Estats Units. Almenys 116 persones han mort i el rastre de destrucció és evident.

Efectes del Helene a Steinhatchee, Florida (Marco Bello)

El Helene ha afectat Florida, Geòrgia, Carolina del Nord, Carolina del Sud, Tennessee, Kentucky, Alabama i Virgínia. El Servei Meteorològic Nacional (NWS) dels Estats Units ha reportat precipitacions de fins a 780 mm a Carolina del Nord o 400 mm a Florida en tres dies.

 

 

L'huracà ha deixat un paisatge de vaixells malmesos als ports i arbres arrencats. Ha provocat esllavissades, ha inundat pobles i ciutats i ha deixat més de quatre milions d'abonats sense electricitat.
 


A més a més, la gran quantitat de pluja caiguda ha posat en risc la integritat d'alguna presa, com ara la del llac Lure, a Carolina del Nord. Els funcionaris del llac van notificar a la Direcció d'Emergències del Comtat de Rutherford que esperaven que l'aigua comencés a desbordar la presa, de manera que van decidir obrir comportes. En previsió d'un possible trencament, també s'ha ordenat evacuar la zona.
 


Molt a prop, també han hagut d'alliberar aigua a la presa de Cowans Ford. A l'est de Tennessee, el risc de trencament de la presa de Waterville ha fet evacuar la ciutat de Newport.


A Erwin, Tennessee, la policia va rescatar desenes de pacients i personal atrapats al terrat d'un hospital, després que les inundacions envoltessin l'edifici.


A la zona costanera de Steinhatchee, al nord-oest de Florida, la sobreelevació del nivell del mar va arribar fins als tres metres i va arrossegar diverses cases mòbils. A la ciutat de Tampa, es van completar gairebé una vuitantena de rescats aquàtics. Moltes carreteres estaven intransitables a causa de les inundacions.


El Helene ha estat el 14è huracà més potent que ha sacsejat els Estats Units des que es tenen registres, i el setè més fort que ha afectat Florida, segons dades del National Hurricane Center (NHC).

Tropical Storm Risk
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut