Núvols prims a Lleida (Isa Ramírez)

Lleida assoleix la temperatura més alta més tardana en els darrers 83 anys

Els 31 ºC registrats dijous són la temperatura més alta per a aquesta alçada de la tardor de des que va començar la sèrie, l'any 1940.

Alberto AlcántaraActualitzat

Lleida va assolir aquest dijous una temperatura màxima de 31 °C, la temperatura més alta més tardana en 83 anys de registres meteorològics. La dada es va mesurar a l'estació meteorològica de l'AEMET.

Segons reportava Armando Álvarez, observador meteorològic de la ciutat, l'anterior valor més alt i tardà s'havia assolit el 19 d'octubre de 2014 amb 30,4°C. Així ho esmentava aquesta piulada, feta poc abans que la temperatura assolís el pic definitiu dels 31 ºC:

 

L'estació de Lleida-Bordeta, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya, va registrar una màxima de 30,8 ºC. Catorze estacions més de l'SMC també van superar els 30 ºC.

 

 

Aquest és el mapa de temperatura màxima d'aquest dijous:

Mapa de Tº màxima del 27 d'octubre(TVC)

 

Un any de rècords a Lleida

Els 31 ºC de dijous no han estat el primer valor rècord de la temporada, ni de bon tros. Les dades de la ciutat no deixen de polvoritzar rècords: l'estiu que pràcticament encara dura va començar, també, abans del que tocava, amb un maig que, entre altres fites, va ser el setè més càlid mai registrat.

El maig també va batre el rècord d'hores de sol, va registrar els 35 ºC més primerencs i el valor màxim absolut de la sèrie (36,8 ºC), que va començar el 1940.

 

Els mesos següents no van abaixar el ritme. Des del mes de maig i fins a finals d'agost, es van superar els 100 dies amb valors entre els 30 i els 35 ºC, es van registrar 7 dies per sobre dels 40 ºC i 46 nits tropicals.

Aquestes dades extraordinàries es donen en un context d'escalfament global disparat per efecte de l'activitat humana, alimentat també per fenòmens específics. Un estudi recent relaciona la calor sostinguda d'enguany amb l'erupció del volcà Hunga Tonga, que ha injectat a l'estratosfera uns 150 milions de tones de vapor d'aigua, un gas d'efecte hivernacle.  

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut