L'última glacera d'Alemanya podria desaparèixer el 2040

Redacció méteo
TEMA:
Meteorologia

Cada cop queden menys glaceres a les muntanyes d'Europa i la fi sembla que és més a prop del que en un principi s'estimava fa unes dècades.

L'escalfament del planeta, juntament amb unes temperatures a Europa amb estius tan càlids, està accelerant la fosa de les neus perpètues i del gel que amaguen sota seu. A Alemanya, a la glacera Schneeferner, a l'extrem sud del país i a tocar d'Àustria sobre les muntanyes més altes del país, s'estima que podria acabar de fondre's tot el gel  l'any 2040, segons els experts.

Imatge comparativa de la glacera Schneeferner (2016-2022)(European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery)

El clar retrocés de les glaceres de muntanya dels Alps està ben estudiat a Suïssa i a Àustria. Andrea Fisher, glaciòloga de l'Acadèmia de Ciències, davant del descens tan marcat de les extensions de les glaceres reflexiona i sentencia que si fa uns anys es pensava que les glaceres durarien fins a finals de segle, ara sembla que Àustria podria quedar-se sense glaceres cap al 2050.

 

Les glaceres es formen per l'acumulació de neu, any rere any. La neu que queda d'un any s'assenta sobre la de l'any anterior, i així successivament durant dècades i dècades. La neu més profunda es va compactant fins a transformar-se en gel, una transformació que triga segles a produir-se. Per això, el que cal és que la neu de moltes temporades no es fongui durant el període càlid de l'estiu per anar acumular gruix anys rere any. Durant el segle XX les glaceres han anat clarament en retrocés, i això, en les darreres dècades, s'ha accelerat, tal com s'ha accelerat l'escalfament del planeta.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut