Imatge des del satèl·lit GOES-East. Font: NASA.
Imatge des del satèl·lit GOES-East. Font: NASA.

Núvols de fred sobre el mar

Actualitzat

El fred no només se sent, sinó que es veu des d'un satèl·lit.

El satèl·lit GOES-East de la NASA va captar aquesta imatge diumenge passat, quan la tempesta de neu dels Estats Units estava sobre el mar. La primera cosa que es veu és la forma de coma de la pertorbació situada a uns 500 km a l'est de Boston i Nova York. Els cúmuls més grossos, els cumulonimbus, se situen a prop de l'eix de rotació, mentre que a l'extrem de la coma els cúmuls són més petits i formen un mantell de cabretes.

El més curiós de la imatge és que són núvols de fred. Si us hi fixeu, dins dels EUA el cel està serè i la part blanquinosa que es veu és la neu acumulada durant les darreres setmanes. Els vents bufen des dels Grans Llacs cap a la costa, amb aire molt gèlid i sec. En arribar aquest aire al mar, comença a captar humitat, pel contrast d'un mar temperat i un aire tan fred. Observeu que tota la franja costanera està serena, l'aire encara no té prou humitat per crear núvols. En canvi, a un centenar de quilòmetres dins del mar, en paral·lel a la costa, la humitat de l'aire ha augmentat i ja es formen els primers núvols. A mesura que l'aire fred continua avançant sobre l'oceà i absorveix més humitat, els núvols són més imponents, amb ruixats i tempestes.

Sempre que vegeu aquest mosaic de cabretes en imatges satèl·lit podreu deduir que es tracta d'una massa d'aire molt freda.

Anar al contingut