Onada de rècords de calor a Europa

Les temperatures extremes han deixat registres històrics des de Portugal i Espanya fins a Suècia.
Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

La segona quinzena de juliol ha estat caracteritzada per una onada de calor que ha batut molts rècords de calor a Europa, començant per la península Ibèrica i acabant per l'Escandinava. Fem un recull d'algunes dades destacables.

Trafalgar Square, Londres, el 19 de Juliol

Rècords mensuals i rècords absoluts

Es fa difícil fer un recompte total dels valors registrats. Alguns estan pendents de verificació, altres són difícils de contrastar mitjançant les fonts oficials, però el cert és que trobem tant rècords del mes de juliol com rècords absoluts de sèries força antigues.

Els primers rècords absoluts van caure a la península Ibèrica --a Portugal i a Espanya-- amb temperatures que van pujar fins als 47 ºC a Pinhao o 44,1 ºC a Ourense. Madrid va igualar el seu rècord a l'observatori del Retiro (40,7 ºC).

Hores més tard també es va batre el rècord de temperatura més alta del juliol a Andorra (38,7 ºC  a la Borda Vidal). A casa nostra, l'onada ens va tocar més d'esquitllada i el Servei Meteorològic de Catalunya va reportar, finalment, 3 rècords de temperatura absoluts:

 

L'onada es va propagar cap a França (42 ºC a Nantes, 40,5 ºC a Rennes), i va ser insòlita al Regne Unit, on es van activar els avisos per calor de màxim nivell per primera vegada. També es van pronosticar per primera vegada temperatures de 40 ºC.

Els pronòstics es van complir: Londres ha batut el seu rècord (40,2 ºC), s'ha batut el rècord absolut a Escòcia (35,1 ºC a Floors Castle, Kelso) i a Gal·les (37,1 ºC a Hawarden). Però, a més s'ha assolit un nou rècord absolut al Regne Unit: 40,3 ºC a Coningsby.


Més països europeus que han batut registres: Alemanya (40,1 ºC a Hamburg o 38,9 ºC a Hannover), Suïssa (36,5 ºC a Stabio) o Hongria (40,1 ºC a Szeged). A Itàlia, on l'onada es va batejar com a Apocalipsis4800, es reporta un rècord a Treviso (40,2ºC).

Per acabar, també hi ha diversos rècords a Suècia. Per exemple, un d'absolut a Linköping (36,9 ºC), una localitat on hi ha dades des del 1858. Algunes fonts indiquen un rècord de 37,2 ºC a Målilla, però l'Institut Suec de Meteorologia i Hidrologia estableix el rècord absolut de Målilla en els 38 ºC del 29 de juny del 1947.

Onada de calor marítima

També s'ha disparat la temperatura de l'aigua al Mediterrani, amb anomalies de 5 o 6 graus respecte a la temperatura mitjana. A Catalunya és molt probable que aquesta setmana caigui el rècord absolut de la temperatura de l'aigua a l'Estartit. Fins diumenge, s'ha registrat la segona més alta de tota la sèrie de dades, que va començar el 1974.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut