Oportunitat per veure aurores boreals a Catalunya les pròximes matinades

Si hi ha sort i la tempesta geomagnètica arriba a la Terra durant la nit, serà quan es podrien veure les aurores en latituds tan baixes com la nostra

Actualitzat

Imatges d'Àlex Roig, @Astrocatinfo de l'11 de maig de 2024

Una nova oportunitat per veure aurores a latituds molt baixes, on habitualment no es poden observar. Una explosió de massa coronal de la taca solar AR3848 ha propiciat una tempesta geomagnètica de categoria G4, o severa, que podria fer que aquesta nit i la nit de divendres a dissabte es puguin veure aurores a Catalunya.

Com es podria veure?

Les aurores són molt difícils de veure a latituds de 40º com la nostra. En aquest cas, el més freqüent és que es vegi un acoloriment vermell, en forma de cortines als llocs amb cel molt fosc, fora de ciutats i en zones una mica elevades, com la que van poder registrar a Prades el dia 11 de maig d'aquest any. La situació d'aquesta matinada és molt similar a la del mes de maig.

En les últimes hores ja s'han anunciat aurores als Estats Units, a latituds tan baixes com 50º als estats d'Illinois i Oregon.

El cap de setmana passat ja es va produir una situació similar associada a la taca AR3842, que va arribar a la Terra quan aquí era de dia, per la qual cosa nosaltres no vam poder gaudir de les aurores, que sí que van poder ser observades a latituds tan baixes com Califòrnia o Texas, als Estats Units.

En aquest mapa de predicció d'Aurores de la NOAA, si es veuen colors sobre Europa i és de nit, hi ha la possibilitat de veure aurores, més alta quan més cap al vermell sigui el color de la taca.

Predició d'aurores, NOAA

On gairebé segur es veuran aurores aquesta nit serà a les illes Britàniques i bona part del nord d'Europa. Hi ha molts avisos d'aquesta situació, que també comportarà fallades en els sistemes de navegació per satèl·lit.

Per què passa?

En aquest cicle solar, les taques del Sol estan força actives, tal com va passar el cap de setmana passat. Aquest dimecres, una altra taca solar, l'AR3848, ha fet una flamarada que ha llançat matèria de la corona solar cap a l'espai en direcció a la Terra. Quan aquest material ionitzat interactua amb l'atmosfera terrestre es produeixen les aurores.

Moment de l'explosió de massa coronal del Sol de la taca solar AR3848, captada pel satèl·lit Soho de la NASA. La taca blanca és el cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut