PM10, partícules sòlides i líquides molt petites: nova informació d'El temps de TV3
- TEMA:
- Crisi climàtica
Les càmeres de TV3 incorporen la informació de la qualitat de l'aire de tres variables que afecten la nostra salut: l'ozó troposfèric (O3), el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules sòlides o líquides de diàmetre entre 2,5 i 10 µm (PM10). Per a una compressió ràpida del nivell de contaminació hi ha tres nivells de qualitat de l'aire a mode de semàfor:
- Verd, qualitat de l'aire bona
- Groc, regular
- Vermell, dolenta
- Gris, no hi ha dades
Les PM10 són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites, de diàmetre entre 2,5 i 10 µm, la mil·lèsima part d'un mil·límetre. PM és l'acrònim de "particulate matter" i el 10 indica la mida màxima de les partícules. Dintre d'aquestes mides hi trobem la pols, el sutge, el ciment, el pol·len i metalls com el níquel, el cadmi, l'arsènic i el plom, amb unes fonts d'origen com el trànsit, la calefacció domèstica, la construcció, les cimenteres, la incineració, les centrals tèrmiques, etc.
Les PM10 afecten la salut davant d'exposicions curtes i llargues. Com que són partícules molt petites no les filtra el pulmó i arriben a l'intercanvi pulmonar de gasos. Poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l'asma i tenen incidència sobre patologies cardiovasculars, amb un increment de la mortalitat. A més, s'ha comprovat que l'exposició a PM pot afectat el desenvolupament pulmonar en nens.
En el cas de Barcelona, les fonts d'emissió de PM10 són les que mostra el gràfic:
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica