Som davant de la primera onada de calor de l'estiu?
Des d'aquest diumenge i fins dimarts estan activats els avisos per calor del Servei Meteorològic de Catalunya. La superació de determinats valors llindars de temperatura màxima en diverses comarques del país i durant una sèrie de tres dies consecutius i gran extensió ens permet parlar d'onada de calor de l'estiu. Ara caldrà veure, dia a dia, si superem aquests llindars per determinar si és o no una onada de calor. Sigui com sigui, la calor està més que garantida amb un pic de calor durant dimarts.
De menys a més
El cert és que la calorada comença aquest diumenge en algunes zones de Catalunya, amb un avís per calor per temperatures màximes extremes en una desena de comarques, i culminarà dimarts, amb l'avís ampliat a una trentena de comarques catalanes. A més a més, l'aire càlid anirà acompanyat d'una entrada de pols en suspensió.
Com sempre, per analitzar les onades de calor cal veure com evoluciona la massa d'aire en el nivell de referència dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'altitud.
En aquest cas, hi ha un salt molt evident entre la temperatura de diumenge i la de dimarts. Mireu com la tarda de diumenge es preveuen temperatures d'entre 22 i 24 ºC sobre la vertical de Catalunya.
Per a dimarts, la irrupció càlida s'accentua clarament, i trobem valors que surten de la nostra escala de colors: la isoterma de 30 ºC entra pel sud de Catalunya, i la de 28 ºC arriba al Pirineu.
El mapa previst per a dimarts ens serveix per diferenciar bé la calor normal d'estiu i la calor excepcional d'estiu, que és el que justifica l'activació d'avisos de perill meteorològic per temperatures extremes.
Ho podem visualitzar, també, amb el meteograma de la ciutat de Barcelona, que representa l'evolució de la mateixa variable (la temperatura a 850 hPa) sobre la vertical de la ciutat comtal. La línia vermella representa la temperatura prevista. La negra és la mitjana del període 1980-2010, i la groga, la diferència entre les dues anteriors.
El pic que es veu per a dimarts correspon a una temperatura de 28,3 ºC, i això significa que estarem uns 12 ºC per sobre de la mitjana per l'època.
Episodi excepcional
Una altra eina ens permet calcular l'excepcionalitat d'aquests valors: es tracta d'una calculadora de períodes de retorn creada per l'investigador Marc Lemus i Cánovas. En aquest cas, l'hem fet servir per representar la freqüència d'arribada d'una isoterma de 30 ºC, com la que tindrem dimarts si no canvien els mapes.
Entre els anys 1985 i 2019, el període de retorn dels 30 ºC a Catalunya volta els 50 anys (representat per les línies vermelles). Això vol dir que una situació com la de dimarts es veu una vegada cada mig segle.
L'eina també permet veure com està canviant el clima, de manera més accelerada en les últimes dècades. Entre els anys 1950 i 1984, una isoterma de 30 ºC tenia un període de retorn de més de 200 anys al nord del País Valencià i, per tant, encara era més excepcional a Catalunya. Això ho veiem representat amb les línies blaves.
Superarem els 40 ºC en la superfície
Aquests valors de la temperatura en el nivell de 850 hPa es traduiran en temperatures de 40 ºC o més en alguns punts de la superfície. La temperatura superficial es dispararà més o menys, depenent de factors més específics com la presència de núvols o els vents locals. Això també determinarà si aquesta onada de calor deixarà rècords de temperatura. Veurem com acaba evolucionant tot plegat.
El dia més calorós en general serà dimarts. De moment, els mapes de temperatura en superfície calculen valors de 42-44 ºC en alguns punts de Ponent. Podeu consultar aquests mapes en la secció "Previsió" del portal del temps. Recordem que la temperatura màxima més alta mai registrada a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya correspon als 43,8 ºC d'Alcarràs, que es van mesurar el 29 de juny del 2019.
Per últim, cal destacar que encara no s'han activat avisos per calor nocturna, però també es preveuen ascensos en la temperatura mínima, de manera que les mínimes tropicals seran més freqüents. Veurem quants valors assoleixen el llindar de temperatura mínima tòrrida.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia