Dia serè, temperatures contrastades, Verges (Àngel Galan)

El temps de la A a la Z: amplitud tèrmica

Una situació meteorològica ideal per agafar refredats i constipats

Néstor GómezActualitzat

En dies de total estabilitat atmosfèrica, sobretot en el període hivernal o de finals d'hivern, la temperatura comença a remuntar i apareixen les grans amplitud tèrmiques diàries. L'amplitud tèrmica és la diferència que hi ha entre la temperatura mínima i la màxima en una població.

L'oscil·lació diària entre la mínima i la màxima és més gran o més petita en funció de la situació meteorològica i de la ubicació de la població, és diferent si es tracta d'un punt de costa, de l'interior o d'alta muntanya. Sota situacions de temps molt estable les amplituds tèrmiques poden ser extremes per:

- Màxima diferència. Quan la diferència entre la mínima i la màxima supera els 20 o 25 graus. Normalment es dona a les valls del Pirineu o cap a la Garrotxa.

- Mínima diferència. Quan en un mateix dia la diferència entre la mínima i la màxima és de molt pocs graus, de només un grau o un parell de graus. Una situació que es dona amb facilitat en poblacions amb boira persistent dia i nit, fet que provoca que l'ambient sigui molt fred tot el dia per l'absència de sol.

Dia de boira a Vic, desembre del 2022 (Joel Bares)

Com es donen les màximes amplituds tèrmiques?

Durant les llargues i fredes nits d'hivern es produeix un refredament molt ràpid de l'aire i, en conseqüència, una baixada consistent de les temperatures, que és més accentuada després de l'entrada d'una massa d'aire fred.

Un cop s'encalma el vent, l'aire fred, més pesant i més dens, cau i es diposita a les fondalades, cosa que permet mínimes molt baixes o, fins i tot, els valors més baixos de l'any. En canvi, a trenc d'alba, el sol escalfa de pressa el fons de la vall i dispara la temperatura cap a amunt amb rapidesa. El ràpid trànsit del fred matinal a la calidesa del migdia també es veu afavorit per un baix grau d'humitat.

La Cerdanya (Anna Teva)

Amplitud tèrmica de 30 ºC

El 4 de febrer de 2023 es va batre tots el rècord d'amplitud tèrmica a Catalunya amb dades Meteocat. Si fins aquell moment el rècord el marcava Fornells de la Selva amb una amplitud tèrmica de 30.6 ºC (12.8 ºC / 43.4 ºC) el 28 de juny de 2019, la situació de fred i estabilitat del 4 de febrer de 2023 va disparar les amplituds tèrmiques per sobre dels 30 ºC, amb rècord inclòs, amb 31.0 ºC a Vilobí d'Onyar (mínima de -6.6 ºC / màxima de 24.4 ºC)

 

Un altre dels casos més extrems que es viu a Catalunya el trobem a l'aeròdrom de Das, al bell mig de la plana cerdana, amb salts tèrmics en un mateix dia de prop de 30 graus. Des de l'inici de les seves dades el rècord és de 29,3 ºC de diferència el 18 de juliol del 2012 (4,3 ºC / 33,6 ºC) i el 12 d'octubre del 2011 (-0,1 ºC / 29,2 ºC). Un altre registre extrem es va donar el 27 de febrer del 2019 en assolir una mínima de -6,3 ºC i una màxima de 22,7, de manera que l'amplitud tèrmica va ser de 29 ºC.

Altres amplituds extremes són:

  • 29.1 graus a Fornells de la Selva: mínima de -5.5 i màxima de 23.6, el 4 de febrer del 2023
  • 29 graus a Vilobí d'Onyar: mínima de -6 i màxima de 23, el 23 de febrer del 2012
  • 28.6 graus a Olot: mínima de -3.3 i màxima de 25.3, el 4 de febrer del 2023
  • 28 graus a Girona: mínima de -5 i màxima de 23, el 23 de febrer del 2012

Amplituds tèrmiques mínimes

Les amplituds tèrmiques més petites, entre 1 o 2 graus de diferència entre la mínima i la màxima, es dona en situacions d'anticiclons potents i duradors sobre la península Ibèrica que generen boires persistents dia rere dia. Al refredament nocturn s'hi suma l'absència de sol durant el dia, tal com passa en dies ennuvolats. L'absència de sol provoca que les màximes no pugin i l'ambient és fred les 24 hores del dia.

Aquí teniu un exemple de gener del 2015, amb dades de Lleida i el Pont de Suert. El dia 10, la diferència a Lleida va ser de dos graus, 3 ºC de mínima i 5 ºC de màxima; en canvi, al Pont de Suert, el mateix dia van saltar dels -3 ºC als 19 ºC.

Amplitud tèrmica extrema. Dades: Meteocat.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
Anar al contingut