Primera nit tòrrida de l'any

Què són els esclafits càlids, que han provocat temperatures de 35 ºC aquesta matinada

Una nit de mal dormir, de voltes al llit i de suar
Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Les temperatures durant aquesta matinada han estat desorbitadament altes, entre tòrrides i roents. La calor més descarada de la matinada s'ha viscut a l'Alt Empordà i al Vallès amb valors superiors als 30 ºC.

Esclafit càlid, sobtada pujada de les temperatures amb fort vent

La matinada ens ha dut un episodi curt de calor intensa, conegut amb el nom d'esclafit càlid o flaix de calor. Un vent molt fort produït pel descens de l'aire sec associat a núvols convectius. L'aire cau i es reescalfa en arribar a terra. És un fenomen que pot durant uns minuts o unes poques hores.

Entre mitjanit i les 4 de la matinada, les temperatures a l'Alt Empordà eren superiors als 30 ºC i, en al cas de Portbou ha tingut una màxima a primera hora de la matinada de 35,5 ºC, el Port de la Selva, 35,7 ºC, i Roses assolia els 35 ºC. Unes temperatures que s'han disparat poc després que s'aixequés una forta ventada que ha superat els 80 km/h. Els cops de vent han arribat als 84 km/h al Port de la Selva i els 81 a Portbou.

Aquest fenomen s'ha repetit a Berga i i a la zona del parc natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac. Aquí teniu l'exemple de Sant Llorenç Savall, que ha registrat una temperatura màxima de matinada de 33,3 ºC.

Entre mitjanit i les 4 de la matinada, les temperatures a l'Alt Empordà eren superiors als 30 ºC i, en al cas de Portbou ha tingut una màxima a primera hora de la matinada de 35,5 ºC.

 

Nit molt càlida arreu del país

A més, aquesta nit hem tingut la primera nit tòrrida de l'any, una temperatura que no ha baixat dels 25 ºC.

Mireu aquest és el mapa de temperatures mínimes igual o superior a 20 ºC, també anomenada nit tropical. Una nit tropical que ja no ha quedat restringida al litoral sinó que ha arribat a tot el país, tret del Pirineu.

 

Hem tingut la primera nit tòrrida de l'any i això, no quedarà aquí, continuarà durant les properes nits. Observeu el mapa de localització de temperatures mínimes tòrrides, valors que no han baixat dels 25 ºC.

 

De totes aquestes estacions meteorològiques, les dues estacions de Meteocat que no han baixat dels 25 ºC són:

  • 26 ºC, a l'estació meteorològica del Raval de Barcelona
  • 25,3 ºC, a l'Observatori Fabra

Nits tòrrides a Barcelona des del 2013

Cada cop és més freqüent trobar nits tòrrides al centre de Barcelona. Les dades de l'estació meteorològica del Raval mostren com el nombre de nits d'insomni són cada cop més presents a casa nostra. Aquí teniu un llistat de dies per any amb nits tòrrides i quan es dona la primera nit tòrrida de l'any:

  • 2013: 5 nits tòrrides. La primera es va donar el 8 de juliol i la nit més càlida va arribar als 25,7 ºC, 28 de juliol.
  • 2014: L'últim any sense cap nit tòrrida.
  • 2015: 21 nits tòrrides. La primera es va donar el 30 de juny i la nit més càlida amb 26,8 ºC, el 21 de juliol.
  • 2016: 5 nits tòrrides. La primera es va donar el 9 de juliol i la mínima més alta 26,3 ºC, el 10 de juliol.
  • 2017: 10 nits tòrrides. La primera es va donar el 16 de juny i la nit més càlida 26,8 ºC, el 5 d'agost.
  • 2018: 13 nits tòrrides. La primera es va donar el 26 de juliol i la mínima més càlida de l'estiu amb 29,4 ºC el 4 d'agost. És alhora, la temperatura mínima més alta registrada al Raval.
  • 2019: 13 nits tòrrides. La primera es va donar el 29 de juny i la nit més càlida amb 25,8 ºC, el 10 d'agost.
  • 2020: 21 nits tòrrides. La primera es va donar el 14 de juny i la més tòrrida amb 26,6 ºC el 12 d'agost.
  • 2021: 4 nits tòrrides. La primera es va donar el 14 de juny i la més tòrrida amb 25,8 ºC el mateix 14 de juny.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut