Rècord de calor: l'Observatori Fabra registra el dia de febrer més càlid des del 1914
Feia més de cent anys que l'observatori de Collserola no registrava un dia tan càlid al mes de febrer
Diumenge de calor desbocada a punts de Girona i Barcelona, fred i boira al pla de Lleida.
El que havia de ser un dia primaveral al 100%, amb valors previstos de 20 a 24 graus a les comarques de Girona i al prelitoral de Barcelona, s'ha convertit en un dia històric de calor desmesurada i amb rècords en alguns municipis.
A primera hora de la tarda saltava la notícia a l'Observatori Fabra de Collserola (Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona), quan pels volts de les 15.00 (a les 14.51, exactament) assolien 23,3 ºC de temperatura màxima (23,2 ºC segons els sensors automàtics).
El Meteocat ha fet un balanç de la temperatura d'aquest 4 de febrer del 2024, a l'espera de confirmar i verificar les dades que siguin presumibles de rècord. I queda palès al mapa el gran contrast termomètric entre el fred del pla de Lleida (màximes de 5 a 7 graus) amb la calor de març o abril que ha fet a altres zones del país.
☀📈🌡 Avui, la temperatura màxima s'ha enfilat fins als 24 o 25 ºC al prelitoral central i a punts del nord-est, amb un ambient molt suau al centre del dia 🌸.
Meteocat (@meteocat) February 4, 2024
☁🌫 En canvi, a Ponent, la boira ha continuat espessa a migdia i la temperatura no ha superat els 6 o 7 ºC. pic.twitter.com/S6KdhlUCL8
Al centre de Girona l'observatori oficial de l'Aemet ha mesurat avui 25,7 ºC, que seria rècord des dels 24,6 ºC mesurats el 5 de febrer del 1933. pendent de confirmació. El Meteocat a Girona ha mesurat 25,3 ºC a les Hortes de Santa Eugènia, als afores de la ciutat.
Fa 4 anys ja es van superar els 22 graus a Collserola
El rècord anterior era del 3 de febrer del 2020, quan es van registrar 22,4 ºC, però el febrer del 2019 també s'havia trencat la marca històrica. Així ho explicava el nostre company meteoròleg Néstor Gómez ara fa 4 anys:
⚠L'Observatori Fabra de Barcelona va trencar un rècord històric de calor al febrer, en més de 100 anys
Néstor Gómez (@nestor_meteo) February 4, 2020
➡ https://t.co/RIYEh4ZU32 #324eltemps pic.twitter.com/6w4D1Mje3v
I ho recollia el Servei Meteorològic de Catalunya al fer el balanç del febrer del 2020 :
A l'Observatori Fabra, el febrer de 2020 va ser el més càlid des que hi ha registres (sèrie iniciada el 1914). La temperatura mitjana, de 12,7 ºC, és un valor més propi de l'abril. També es va batre el rècord de màxima absoluta de febrer, el dia 3, amb 22,4 ºC.
Meteocat (@meteocat) March 5, 2020
Els rècords de calor es van succeint amb celeritat
Són molts anys seguits amb dies càlids o de rècord a ple hivern. Cada cop li costa menys superar aquestes fites de temperatura molt elevada o inèdita. Aquesta tendència és molt clara des del 1997 i, especialment, durant el segle XXI.
Són molts anys que costa tenir rècords de fred, onades de fred o gelades al centre de les grans ciutats. Costa molt repetir nevades històriques, com la del 1962. Sembla impossible.
Sí que n'hi ha hagut, de nevades, aquest segle, com el 2001, el 2010, o les cinc nevades a Collserola de l'hivern 2017-2018. Des d'aleshores, sumem cinc hiverns que les nevades són més aïllades o de poc gruix.
Just avui fa 9 anys Collserola quedava blanca de neu
Casualitats de les efemèrides meteorològiques: avui fa exactament 9 anys de la nevada que va caure a cotes de 100 a 200 metres per l'àrea metropolitana de Barcelona i nord del Camp de Tarragona, amb gruixos de 5 a 20 cm a punts del Penedès, Baix Llobregat, sud del Bages, nord del Garraf, Alt Camp, Conca de Barberà, sud de l'Anoia, Vallès Occidental, Segrià i les Garrigues.
Justament aquest diumenge fa nou anys de la nevada del 4 de febrer del 2015 des de Viladellops, cota 190 m, a Olèrdola, tal com ens mostra el nostre col·laborador Fran Lorenzo.
A Collserola la neu va agafar a terra, màxim un parell de dits a dalt del Tibidabo.
Al febrer seria més "normal" que fes alguns dies de fred, algunes nevades i, fins i tot, onades de fred. S'ha tombat la truita i aquestes puntes de calor, cada cop més recurrents, van donant una clara evidència del context global de l'escalfament planetari o la crisi climàtica (emergència) que estem vivint de forma irrefutable.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientCrisi climàticaEl temps