Més d'una cinquantena de rècords de temperatura màxima i mínima, el balanç de la calorada de gener
La calorada inèdita d'aquests dies ha fet pujar les temperatures a nivells de rècords del mes de gener, sobretot en zones de muntanya i a les comarques de Girona. Dimecres es van batre els cinc primers rècords, però dijous es van multiplicar i van arribar a la trentena. Divendres vam acumular 4 rècords més. Finalment, diumenge va caure l'últim.
Vielha, el darrer rècord de calor
Diumenge, la gran calorada es va situar a la Vall d'Aran. El vent de sud, anomenat vent d'Espanya i vent sud-oest va disparar la temperatura a tota la vall. L'estació d'Aemet de Bossòst va arribar a la sorprenent xifra de 25,4 ºC. I a Vielha va batre rècord de temperatua màxima de gener des de 1997 en registrar 21,8 ºC, va superar el rècord anterior de 20,4 ºC del 30 d egener de 2002.
Avui diumenge la temperatura màxima ha baixat a bona part de Catalunya, però ha pujat fins a 10 ºC al #Segrià, on ha fet sol després de dies de boira.
Meteocat (@meteocat) January 28, 2024
La més alta s'ha mesurat a l'Aran, amb 21,8 ºC a #Vielha - Elipòrt, rècord de gener en 27 anys de dades (20,4 ºC el 30/01/2002) pic.twitter.com/sNSK5J13m7
Pinós, el rècord de dissabte
Dissabte, la temperatura màxima ja va baixar entre 2 i 5 °C per la façana litoral i per tot el quadrant nord-est, però va pujar en punts de la vall de l'Ebre o de Ponent, per la menor influència de la boira. L'últim rècord de temperatura màxima d'aquest episodi el va marcar Pinós, al Solsonès, amb una màxima de 18,6 °C, la més alta del gener en gairebé 30 anys de dades.
La temperatura màxima ha pujat sobretot als indrets de Ponent on ahir va persistir la boira i avui no, però també a l'altiplà Central.
Meteocat (@meteocat) January 27, 2024
18,6 ºC a l'estació de Pinós, la més alta en un mes de gener dels seus 28 anys de dades, superant els 18,5 ºC del 06/01/1999 #Solsonès
Divendres, la calorada remet
La temperatura diürna de divendres encara va pujar més en punts de la Costa Daurada i Central, al litoral de l'Empordà i en punts de la Catalunya Central. A la resta, ja va començar a baixar. Els rècords superats van ser a Òdena, Perafita, Santa Coloma de Queralt i al Montsec d'Ares.
Avui divendres la temperatura màxima ha tornat a superar els 20 ºC al litoral, prelitoral i Catalunya Central, amb rècords de gener a 4 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades.
Meteocat (@meteocat) January 26, 2024
Boira i màximes inferiors als 7 ºC al #Segrià, amb 6,5 ºC a #Lleida - la Femosa. pic.twitter.com/SwTlO7ltHo
Cal dir que no s'ha superat la temperatura oficial més alta mesurada a Catalunya en un mes de gener, els 28,1 °C a l'Observatori de l'Ebre el 28 de gener de 2021.
Dijous, pic de la calorada amb una trentena de rècords
Si dimecres la temperatura a 850 hPa era de 13,0 °C, dijous va arribar als 15,9 °C. Aquest augment de la temperatura de la massa d'aire càlid va provocar que les màximes encara fossin més altes que les de dimecres, amb 30 rècords en les 117 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Meteocat amb més de 20 anys de dades. En alguns casos, per segon dia consecutiu.
El pic de la calorada també va deixar diversos rècords al País Valencià i a les Balears, amb menció especial per a una temperatura de 30,7 °C mesurada a dues estacions de la xarxa AVAMET, que serien el valor més alt mai registrat al gener a Europa.
A Catalunya, les temperatures van arribar als 27 °C a les comarques de Girona i de 23 °C a les valls del Pirineu i més de 15 a alta muntanya. En canvi, a totes les poblacions costaneres, i sobretot el pla de Lleida, van quedar al marge de la calorada. Aquest és el mapa de temperatures màximes de dijous, on es veu aquest fort contrast:
Rècord a la vertical de Barcelona
La temperatura de dijous a 850 hPa al migdia sobre la vertical de Barcelona, mesurada pel radiosondatge del Servei Meteorològic de Catalunya, va ser de 17,0 °C, un valor que no s'havia assolit mai en els 26 anys que fa que es prenen aquestes mesures. La temperatura normal en 30 anys per aquestes dates de l'any és de 2,5 °C.
El #radiosondatge de Barcelona d'avui dijous al migdia ha mesurat una temperatura de 17,0 ºC a 850 hPa (uns 1.600 m d'altitud), 15 ºC per sobre de la mitjana climàtica d'aquesta època de l'any i nou rècord de gener dels seus 26 anys de dades, superant els 15,8 ºC del 30/01/2013 pic.twitter.com/VOP4396eba
Meteocat (@meteocat) January 25, 2024
Dimecres, primer dia de rècord
Dimecres, cinc estacions meteorològiques d'un total de 117 estacions amb més de 20 anys de dades van batre rècord històric. Cal afegir el rècord a Reus que ha reportat el Meteocat en el balanç final. Unes temperatures disparades, que sobretot es van donar a muntanya.
La massa d'aire càlid va penetrar cap als 1.000 metres d'alçada i es va estendre per tot el país. A les zones de muntanya mitjana la temperatura es va disparar més, i ja es notava de bon matí a les muntanyes del prelitoral i del Prepirineu, amb mínimes clarament superiors als 10 °C. Les temperatures màximes a les valls del Pirineu van arribar als 20 °C, uns valors desmesuradament alts, uns 12 graus per sobre de la temperatura màxima mitjana de gener. Fins i tot a la Pica d'Estats, la temperatura va ser superior als 0 °C durant tot el dia, amb una mínima de 0,6 °C i una màxima de 3,9 °C.
Rècords de temperatura mínima
El Servei Meteorològic de Catalunya també ha reportat 14 rècords de temperatura mínima del gener, tots concentrats en zones altes per la gran inversió tèrmica. .
??Nota de premsa: Balanç de l'episodi càlid a ple gener que ha deixat màximes de més de 25 ºC a Catalunya https://t.co/4iQudb0JwV pic.twitter.com/ZZrHzHTKqn
Meteocat (@meteocat) January 26, 2024
Tercer gener amb rècords dels últims quatre anys
El gener del 2021, concretament el dia 28, les temperatures van ser altíssimes, amb nombrosos rècords concentrats sobretot a les Terres de l'Ebre i en alguns punts de Ponent. Aquell dia, les màximes es van enfilar fins als 28,1 °C de l'Observatori de l'Ebre, una temperatura inèdita a Catalunya. Ulldecona va assolir els 26,7 °C, i va superar en més de dos graus l'anterior rècord, amb 24,5 °C el 13 de gener del 2004.
Només va caldre que passés un any, el gener del 2022, per tornar a trobar rècord de màxima a Catalunya en un mes de gener, amb unes temperatures disparades al Pirineu i a les comarques de Barcelona. Els 21,9 °C van ser la temperatura màxima més elevada registrada a l'Observatori Fabra en 109 anys.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia