Rècords pluviomètrics, sí, però no de víctimes ni d'afectació territorial
1946, 1948, 1973 i 1987 van causar més víctimes i afectació del territori, segons el Laboratori de Climatologia de la UA
Encara l'aigua inunda completament la zona del curs baix del Segura i el frenètic ritme actual de la informació ens demana, d'avui per demà, dades completes, conclusions i mesures d'anàlisi, perquè no torni a passar. Això, però, no és possible amb la necessària fiabilitat que requereix la situació.
Tot i això, algunes primeres xifres són molt contundents.
Segons AVAMET, les xifres totals del temporal, entre el 10 i el 14 de setembre, són:
La delegació de l'AEMET, Agència Estatal de Meteorologia, al País Valencià, informa que els registres pluviomètrics a Oriola superen tots els històrics dels quals es disposen. Amb les dades d'AVAMET, associació d'aficionats valencians de la meteorologia, el registre, però, del centre d'Oriola amb 258 l/m2 no supera l'anterior rècord de l'estació d'AEMET. Està clar que les dades que us estic oferint són de diferents fonts i ubicacions i, per tant, això necessitaria d'una extensa anàlisi.
En canvi, si ens referim a extensió geogràfica d'afectació i víctimes mortals, segons el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, especialitzat en Riscos Naturals, els aiguats del 1946, 1948, 1973 i 1987 van ser superiors. El 4 de novembre del 1987, el més recent, se'n van acumular 322 a Oriola (no superats al centre de la població el 2019) però sí, àmpliament, en molts punts. Més al nord, a Oliva (la Safor) es van recollir 817 l/m2. Molt a prop del rècord absolut de Xàbia amb 857 l/m2 la tardor del 1957, quan la ciutat de València va quedar negada i Mariano Medina de TVE s'apuntava el primer gran encert en pronosticar que podia "ploure molt".
La conclusió resum és que aquest temporal, en general, ha superat la majoria dels registres històrics de pluviometria a la zona de la Vega Baixa del Segura. Es tracta del triangle aproximat entre San Pedro del Pinatar, Guardamar del Segura i Oriola pel vèrtex oest. En canvi, no ho ha fet en extensió territorial ni nombre de víctimes respecte a diversos temporals del segle XX.
Segons AEMET, la "mare de tots els temporals", es va produir el 1879 amb un miler de víctimes mortals.