S'acosta un Niño que augmentarà encara més la pujada de la temperatura global del planeta

El planeta s'encamina cap a temperatures globals històriques durant els propers anys a causa de l'increment de temperatura associat al fenomen del Niño

Redacció meteoActualitzat

La temperatura del planeta puja i puja i no fem res per evitar-ho. Si la temperatura global del planeta ha pujat durant els anys amb presència del fenomen la Niña, que per ell mateix produeix un refredament de la temperatura planetària, què podem esperar ara que s'acosta un període del Niño?

L'Organització Mundial de Meteorologia (OMM) acaba de fer públic un informe en què constata en un 90% l'arribada del fenomen del Niño durant la segona meitat del 2023, d'intensitat moderada. En paraules de Petteri Taalas, secretari general de l'OMM:

"L'aparició del Niño augmentarà considerablement la possibilitat de batre rècords de temperatura i provocar calor més extrema tant a terra com als oceans."

Aquest avís a navegants hauria de servir com a senyal perquè tots els governs del món mobilitzin els seus recursos per limitar els impactes sobre la salut, els ecosistemes i les economies, tant a escala de país com familiar.

A mitjans de maig, l'OMM va publicar un informe en el qual ja es preveia, en un 98% de probabilitats, que com a mínim un dels pròxims cinc anys serà el més càlid de la història, superant el rècord de temperatura del 2016, quan el Niño va ser excepcionalment alt.

L'any 2016 ha estat el més càlid que s'ha registrat a causa d'un doble efecte. Per un costat, per l'escalfament induït per l'activitat humana, i per l'altre, per un esdeveniment molt potent del Níño. L'efecte sobre les temperatures es dona un any després de la seva formació. D'aquesta manera, s'espera que l'any 2024 sigui un any candidat a batre rècords de temperatura planetària.

Els efectes del Niño

Període de manca de pluges i aparició de sequeres a l'est d'Austràlia, l'Índia, Indonèsia, Veneçuela, nord-oest del Brasil, sud d'Amèrica Central, Moçambic i Madagascar.

 

Excés de pluges al Perú, l'Equador, l'Uruguai, nord de l'Argentina, sud dels Estats Units, sud d'Etiòpia, el Sudan del Sud i les illes situades al Pacífic entre continents, com la Polinèsia Francesa.

Durant l'estiu boreal, l'aigua càlida del Niño pot alimentar huracans a l'oceà Pacífic central i oriental, mentre que podria dificultar la formació d'huracans a la conca atlàntica. En general, el Niño té l'efecte contrari a la Niña, que va acabar a principis del 2023.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut