Sant Jordi de primavera esbojarrada

La pluja, la calamarsa i el vent han afectat negativament la diada. La nevada d'abril ha fet tornar un paisatge d'hivern

Alberto AlcántaraActualitzat

La diada de Sant Jordi del 2022 passarà a la historia per unes condicions meteorològiques que han estat pura primavera, amb el pas d'un front que ha deixat quantitats molt modestes en general i amb la formació de ruixats i tempestes posteriors que han provocat corredisses i que en molts casos han deslluït la festa. Hem tingut de tot: neu, pluja, calamarsades i breus estones de sol.

Ninot de calamarsa al Masnou (Àlex Comas)

Precipitacions irregulars

Mireu el mapa de precipitació acumulada de la diada: les quantitats més abundants, entre 20 i 30 mm, han quedat a l'Alt Pirineu i, de manera més puntual, en altres punts (Osona, el Berguedà, el Baix Penedès...). També hi ha alguns valors per sobre: 52 mm al Port del Comte o 38 mm a Espot. A la resta del país, molta irregularitat i quantitats molt més modestes.

Pluja acumulada el 23 d'abril del 2022

 

Calamarsades

Les calamarsades han estat, sens dubte, els fenòmens que han provocat més rebombori i més corredisses. Se n'han vist de disperses per diversos municipis i han escombrat des de l'interior fins a la costa, al Barcelonès o el Maresme, fins i tot han repetit, com ha passat a Barcelona.

 

 

Els observadors més experts també estan molt pendents de la possible formació de fenòmens extrems, com mànegues o tornados. Des de diversos punts de Tarragona s'ha albirat una tuba que ha durat uns 10 minuts, segons ha reportat l'Adrià Piñol, d'Almoster. L'embut no ha arribat a tocar terra i, per tant, no es pot parlar de tornado.


Paisatge d'hivern al Pirineu

L'entrada d'aire fred també s'ha traduït en un descens de la cota de neu, que ha baixat fins als 1.200 metres, i en el retorn a un paisatge d'hivern a les muntanyes, al Pirineu o al Montseny. Aquestes són algunes de les imatges de neu que heu compartit per les xarxes socials.

 


I per acabar, vent

El vent ha estat un factor que ha guanyat presència durant la tarda i que també ha provocat algunes incidències, fins i tot 3 ferits a Barcelona.
 

S'ha posat en alerta el pla Ventcat. Recordeu que estan actius els avisos per vent del Meteocat fins al migdia de diumenge. Aquest és el mapa de cops de vent registrats al llarg del dia.

Cops de vent registrats durant la diada de Sant Jordi

Destaquem cops de vent de fins a 68 km/h a Barcelona-Gràcia i Tarragona (Fortí Sant Jordi), 63 km/h a Calella o 99 km/h a Portbou. En zones elevades, 104 km/h a Puig Sesolles o 84 km/h a Ulldeter.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut