Separar el 90% dels residus de casa és possible, no és cap utopia
L'experiència de comptar els residus que generem a casa per poder-los reduir
S'acosta la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 21 al 29 de novembre, i us vull explicar i compartir la meva experiència personal en relació amb els residus que genero a casa.
La finalitat i objectiu és ajudar-vos a ser conscients de tota la quantitat de residus que generem a casa i un cop us n'adoneu, millorar el triatge i reduir-ne la quantitat. Us he de dir que amb una mica de voluntat podem separar més del 85% dels residus que generem només tenint en compte els cinc contenidors bàsics:
- Marró, de l'orgànica.
- Groc, de plàstics.
- Blau, de cartró.
- Verd, de vidre.
- Gris, de rebuig.
Premissa: l'espai a casa no és una excusa. Visc en un pis dels anys 70 de poc més de 60 m² i a més dels diferents cubells de colors, també tinc espai per a l'oli usat, un petit dipòsit de piles i un petit espai per posar el que va a la deixalleria.
Resultats sorprenents
Un s'adona de seguida que la bossa de l'orgànica pesa molt i que cal baixar-la amb força freqüència al contenidor ja que s'omple amb rapidesa. Et quedes astorat amb la gran quantitat de plàstic que tenen els productes de consum i el volum que ocupen. La visita al contenidor groc és freqüent, però són unes bosses que generalment pesen poc. I la més sorprenent: si el triatge a casa és elevat, la quantitat de coses que van al rebuig són poques. Una bossa triga molt a omplir-se; a més, com que no fa pudor, pot estar sense problemes més d'una setmana fins que no s'omple.
Amb molt poc esforç podem superar el 85% del triatge de residus i fent un bon triatge i consultant els dubtes a residuonvas.cat podem pujar per sobre del 90%. De fet, com més residu orgànic hi ha, menys rebuig es genera.
Si desglossem mes a mes els diferents residus, s'observa el pes tan gran que té l'orgànica. De fet, el residu orgànic supera molts mesos el 50%. Observareu que la barra verda, de vidre, hi ha mesos que apareix molt gran i en d'altres no apareix. La raó és ben senzill:, no es llençava fins que el cubell era ple.
Com comptar els residus?
Durant 17 mesos, del febrer del 2019 al juny del 2020, he pesat cada bossa d'escombraries que llençava al contenidor. Només i estrictament el que va als cinc contenidors, sense tenir en compte el que duc a la deixalleria. En definitiva, el que duem als contenidors que tenim a prop de casa.
Per què pesar la bossa de residu i no comptar el nombre de bosses que generem? La raó és senzilla: perquè el pes és la mesura de generació de residus. Podeu consultar les dades de la vostra comarca o municipi a l'Agència de Residus de Catalunya.
Cada cop que baixava una bossa, la pesava i apuntava al calendari de la cuina el pes en grams i el tipus residu que era. Aquesta metodologia només aplicada durant un mes serveix per ser conscients del que generem. Potser pensareu que és una feina pesada, però és qüestió de tenir una persona de casa, el que tingui més consciència mediambiental, encarregada de llençar les escombraries, fer el recompte i, sobretot, fer saber a la resta de la família el que hem generat i buscar reptes.
- ARXIVAT A:
- MeteorologiaJo també actuo pel clima