Set anys de la gran nevada a Catalunya
El 8 de març de 2010 va caure una de les nevades més destacables de les últimes dècades a Catalunya, tant per la seva extensió, com per la intensitat i el grau d'afectació a la població i les infraestructures
Alberto Alcántara
Meteorologia 324.cat
El 8 de març de 2010 va ser un dia històric des del punt de vista meteorològic. La neu a cotes baixes va passar de ser un atractiu esperat per molts a un veritable malson. El col·lapse va ser molt important a la xarxa viària, que va quedar completament aturada a gran part del territori. Es va suspendre el transport per carretera amb França. Com és habitual en aquest tipus de situacions, es va generar un intens debat sobre la precisió de les prediccions i les tasques de prevenció, i també es va posar de manifest el caràcter embrionari de les xarxes socials en matèria de comunicació.
Situació meteorològica
Els elements meteorològics que van propiciar la nevada van ser una massa freda en altura ( -30 °C al nivell de referència de 500 hPa, uns 5.500 metres d'altura) sumat al ràpid desenvolupament d' una zona de baixes pressions a la Mediterrània.
El resultat va ser un episodi de precipitacions que van superar els 100 mm en 24 hores, amb acumulacions de neu de més de 30 cm en cotes relativament baixes. A banda, l'activitat elèctrica va ser poc habitual per l'època de l'any. Les tempestes van afectar el litoral i prelitoral de Girona i l'àrea de Barcelona ciutat. Degut a les tempestes, les nevades es van intensificar de manera local.
Tot seguit us mostrem alguns dels gruixos de neu més destacats registrats per la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) i per col·laboradors de TVC:
Demà fa 5 anys d'una nevada històrica. Aquests són alguns gruixos de neu registrats #324eltemps pic.twitter.com/I0xGj4IJjv
¿ Alberto Alcántara (@alcantara_alb) March 7, 2015
Les propietats de la neu caiguda, humida, combinada amb l'efecte del vent, va provocar l'acumulació de neu en branques i cables, amb danys importants als boscos i la xarxa de transport elèctric, principalment al nord-est de Catalunya. Fins a 33 torres d'alta tensió van caure a terra.
Per completar el temporal, l'estat de la mar també es va alterar de manera considerable, amb presència d'onades de fins a 8 m la costa Brava.
A partir de la nit del dia 8, la pertorbació es va allunyar-se cap a l'est, la precipitació es va retirar i va entrar una massa d'aire encara més freda, però seca, que va portar les temperatures de muntanya a valors rècord per un mes de març, a tocar dels 21 ºC sota zero.